StoryEditorOCM
KošarkaBaldekin bez ABA lige

Šibenčani bijesni: Uzalud smo se borili i trošili novac!

25. svibnja 2017. - 12:21

Odlukom Skupštine ABA lige iduće sezone će u regionalnoj ligi igrati 12 klubova od čega tri iz Hrvatske. To su Cedevita, Cibona i Zadar. Manje- više očekivana odluka. Premda je sasvim u suprotnosti s propozicijama koje je postavio Hrvatski košarkaški savez. Ali, tko u ovom lijepom sportu- nazvanom i radošću loptanja pod obručima- više mari za stroge uzuse. Naročito, otkako je košarka "ranjena" raskolom ULEB-a i FIBA-e, pa se više ne zna tko pije ni tko plaća, tko vodi koju ligu, što je Euroliga, što je Eurokup ili Liga prvaka! Podsjetimo, propozicije HKS-a kažu da bi ABA ligu trebala igrati tri prvoplasirana kluba iz A-1 lige. U konkretnom slučaju, to su GKK Šibenik, Split i Jolly JBS. Međutim, u kancelarijama "poluprivatne" ABA lige koju igraju razne "filijale" i "menadžerski" klubovi nisu marili za to što kaže HKS, pa su pozivnice udijelili odavno odabranima zagrebačkim klubovima i Zadru.

Dalmatinci su u toj kuhinji izvuki deblji kraj. Uzalud su se borili cijelu sezonu, dizali budžete, ojačavali rostere i trošili nemali novac. Na kraju su ostali nigjde. I premda je cijelu godinu u zraku lebdjelo da će bez obzira na plasman u regionalnu ligu Cedevita, Cibona i Zadar, kod šibenskih klubova osjeća se gorak okus u ustima. Evo što nam je kazao Davor Vidačak, sportski direktor Jolly JBS-a:

- Cijelo vrijeme govorim da u ovoj priči naš savez nije dovoljno jasan. Pazite, propozicije natjecanja se ne poštuju i sve drugo je suvišno pričati. Naravno da smo razočarani ovakvim raspletom situacije, jer smo se uzalud borili cijelu sezonu. Pa, još u zimu smo se pojačavali u prijelznom roku računajući da će HKS ispoštovati svoju odluku. Klubovi su potrošili značajna sredstva, ojačali rostere, izborili plasman na parketu da bi na kraju ispali smiješni- kazao je prvi operativac Jolly JBS-a i nastavio:

- HKS se cijele sezoni hvali kako se digla gledanost hrvatske lige. To je istina, ali to je isključivo zasluga kvalitete klubova. To je netko platio, netko je davao svoj novac... Slažem se da je u tom smislu napravljen iskorak u domaćoj košarci, ali ovakvom odlukom napravljena su tri koraka unatrag- jasan je Vidačak.

Slično razmišlja i Ante Grbac, predsjednik GKK Šibenika, kluba koji je jednako, ako ne i još više pogođen nego Jolly. Naime, "narančasti" su bili prvaci regularnog dijela sezone, a zbog sjajne atmosfere na gotovo svakoj njihovoj utakmici najviše su pridonijeli popularizaciji hrvatske košarke u koju se toliko busaju u prsa u HKS-u:

- Totalno smo razočarani! Naravno da smo očekivali minimum zakonitosti, a to je da se propozicije poštuju. Držim da je ovo direktni udar na hrvatsko prvenstvo. HKS bi sada trebao reagirati i zaštititi ostale klubove u ligi, a ne stalno izlaziti u susret ABA ligašima. To više što je navedena trojka inzsitirala da se ne priznaju rezultati hrvatskog prvenstva- rekao je Grbac.

U narančastom kantunu Baldekina ne odustaju od igranja nekog međunarodnog natjecanja:
- Sada ćemo se maksimalno okrenuti Ligi prvaka i vjerujemo da ćemo to i izgurati. To više što je gradska uprava obećala da će Baldekin pretvoriti u košarkašku arenu i urediti trbine s oko 2500 mjesta. Stoga smo uvjereni da će se u Šibeniku najesen igrati europska košarka- optimist je Grbac.

20. travanj 2024 03:32