StoryEditorOCM
KošarkaŠIBENSKA ZVIJEZDA

Dario Šarić: NBA je drugi svijet - tamo je košarka maraton, a u Europi je svaka utakmica sprint!

28. travnja 2017. - 20:46

Nije se lako mladom novinaru suočiti s već etabliranom svjetskom zvijezdom kao što je Dario Šarić. Zagrebački me prijatelji uvjeravaju da on u hrvatskoj prijestolnici uživa gotovo veći publicitet nego što su svojedobno bili tretirani Dražen, Rađa ili Kukoč. Autoru ovih redaka kontakt je bio nešto lakši jer je, s vjerojatno najboljim novakom u NBA ligi, davno dijelio svlačionicu u mlađim kategorijama na Baldekinu. Dakako s manjkom talenta u odnosu na Darija, kod kojeg se od prvog trena vidjelo da je "zvijezda rođena".

Dario se prošlog tjedna, kao katapultom izbačen, iz svojeg novog doma Philadelphije stvorio na Baldekinu, na utakmici Šibenik – Cibona. No, više od visoke pozicije Šibenika iznenadila ga je hladnoća u rodnom gradu! Poznata šibenska bura.
– Zaboravio sam koliko je bura opasna! U Philadelphiji, na zapadnoj obali Atlantika nije ni približno ledeno kao što je bilo zadnjih dana u mom Šibeniku – počeo je našu ćakulu Dario.

Sjajna 'rookie' sezona

Naravno, na početku razgovora nismo mogli preskočiti čestitke za sjajno odigranu "rookie" sezonu, u kojoj je propustio samo jednu utakmicu. Bio treći strijelac i skakač 76-ersa. Momčadi iz grada bratske ljubavi, koja je ime dobila u čast Američke deklaracije o nezavisnosti, donesene daleke 1776. upravo u Philadelphiji.

– Možda se iz ovdašnje perspektive čini da mi je sve teklo kao po loju. No, nije bilo ni približno tako. Prilagodba je bila vrlo teška. Morao sam se priviknuti na novu ulogu na parketu. Prostor mi se, međutim, počeo otvarati odlaskom Turčina Ilyasove. Počeo sam dobivati više lopti i dobro sam reagirao u toj situaciji. Najviše žalim zbog ozljede pete u završnici sezone. Ljudi u stručnom stožeru nisu htjeli riskirati. Skratili su mi minutažu. Na koncu mi nisu dali ni da treniram. Šteta, jer sam u tih zadnjih desetak utakmica mogao potvrditi sve dobro što sam napravio i otkloniti sumnje oko toga kome će pripasti trofej rookieja godine – otvorio se Šarić.



Philadelphia je ove sezone imala kasno "paljenje". Lošiji ulazak možda ih je koštao još boljeg rezultata, napada na playoff.

– NBA je jedan potpuno drugačiji svijet. Tamošnji način razmišljanja o košarci i utakmicama gotovo da nema veze s europskim. Drugačije se pristupa svemu. Ja bih to opisao na jednostavan način: NBA je maraton, a u Europi je svaka utakmica utrka na 100 metara! U SAD-u se uvijek gleda unaprijed. Što će biti za deset, dvadeset utakmica. Takav je način rada i u Philadelphiji. Istina, nismo dobro počeli sezonu. No, izludile su nas ozljede. Prije svih, Simmonsova i Embiidova. To su, također, mladi igrači, puni potencijala. Po meni, Embiid ima perspektivu biti u top 10 centara u povijesti! Bez obzira na sve poteškoće, za nas je sezona bila uspješna, jer smo ostvarili dvostruko više pobjeda nego godinu prije – ističe Dario.

Zanimljivo, 23-godišnji Šibenčanin je u svojoj debitantskoj sezoni u najjačoj ligi svijeta imao gotovo veću minutažu nego u prethodne dvije u istanbulskom Efesu. To je samo potvrdilo opravdanost mišljenja brojnih košarkaških stručnjaka, poput Nevena Spahije, kako je trebao otići ranije u NBA.

Sipaju mu komplimente

– Teško je biti pametan i reći sa stopostotnom sigurnošću što mi je bilo bolje. Možda bih se lakše prilagodio na sve zahtjeve NBA-a da sam prije otišao iz Efesa. Na bržu, atletski potenciranu košarku, u kojoj treba promijeniti način igre. Koristiti, prije svega, sportsku inteligenciju. S druge bih strane možda imao i manju minutažu. Ne mogu reći da sam nezadovoljan minutama, koje mi je dao trener Brett Brown. No, da sam igrao više, vjerojatno bi moje prezentacije bile i bolje – iskren je hrvatski i šibenski NBA-ovac.

Dario se iz Amerike vratio s nemalim brojem priznanja (dvaput "rookie" mjeseca na Istoku), sudjelovanjem na All star utakmici Svijet protiv Amerikanaca. Komplimente su mu sipali imena, poput veterana LA Clippersa Jamala Crawforda, zvijezde Chicaga Jimmyja Butlera, a imao je prigodu dobiti savjete od Kevina Duranta iz Golden Statea, jednog od najboljih "skorera" u ligi.

Igrači u NBA su puno više povezani nego u Europi. U Americi će ti svatko dati savjet, primjedbu. Pozitivnu ili negativnu. Tamo vlada gotovo obiteljska atmosfera. Ne samo unutar jedne momčadi, nego u cijeloj ligi. Makar me iskusniji suigrači uvjeravaju da je u našoj momčadi atmosfera dodatno, neuobičajeno dobra. S Durantom me povezao jedan od mojih trenera, koji je s njim radio na sveučilištu Texas. Velika je stvar kad te netko pogurne korisnim savjetom. Pogotovo, kad se radi o igraču, kojem sam se donedavno divio preko TV-ili s kojim sam jedini bliski susret prije toga imao preko video-igara! – priča nam Dario.



Kao i drugog Šibenčanina u NBA-u Nevena Spahiju, i novu je zvijezdu Philadelphia 76-ersa najviše impresionirao vjerojatno najbolji igrač današnjice LeBron James.

James je nevjerojatno moćan igrač, ali nije jedini takav. On, Curry, Harden ili Leonard su za jednu ili dvije razine iznad ostatka lige. Imate igrače koji nekoliko puta u sezoni pogode teške, ključne šuteve kad se lomi utakmica. James i ostali to rade skoro svaku večer! U tome je razlika. Zaista, ne mogu dokučiti kako im to uspijeva. No, zato ih i zovu „superstarovima“ – objašnjava Šarić.

'Znam kako sve funkcionira'

Šibenskog je reprezentativca u SAD-u posjetio još jedan Šibenčanin, izbornik Aco Petrović. Tema je, dakako, bila reprezentacija i predstojeći Eurobasket, na koji bi Dario trebao stići potpuno svjež. Zajedno s novim, mladim lavovima: Žižićem, Zupcem, Benderom

Ja imam 23 godine, a zapravo sam već dugo "unutra". Znam kako sve funkcionira. Ne želim se više baviti prognozama, jer smo se nekoliko puta opekli kad smo mislili da možemo daleko. Poslije Češke smo dotaknuli dno. Srećom, brzo smo se vratili. Na Olimpijadi, odnosno turniru u Torinu rušili smo Grčku, Italiju, Španjolsku… Istina, stiže nam ta sjajna generacija '97. Nadam se da će svi igrati. Da, neće biti otkaza, osim onog Hezonjinog. Mlađi igrači ne smiju imati izlike kad je u pitanju igranje za Hrvatsku! – jasno i glasno poručio je Dario.

A prije Eurobasketa trebao bi još jednom u SAD. Po nagradu za "rookieja" godine!?

Ne želim ništa unaprijed govoriti. Jesam u užem izboru, ali do odluke trenera i novinara ostalo je još skoro mjesec dana. Mogu samo kazati da bi mi ta titula značila puno, dala vjetar u leđa u nastavku NBA karijere – završio je Dario Šarić.


Šibenske ćakule sa Spahijom

Philadelphia i Atlanta, Šarićeva i Spahijina momčad, susrele su se četiri puta minule sezone, pa je bilo prilike i za šibenske ćakule „preko bare“.
– Prije svake utakmice s Atlantom Neven i ja bismo iskoristili slobodno vrijeme da popričamo, razmijenimo iskustva. Naravno, sa Spahijom sam kontaktirao i kad ne bismo igrali međusobno. Neven me bodrio, hvalio. Savjeti s njegova, trenerskog aspekta mi puno znače. Ponosan sam što nas dvojica predstavljamo Šibenik u najjačoj ligi na svijetu – apostrofirao je Dario, poznat kao žestoki funcut.


'Šiši', a ne 'Homie'

Dario je ljude u Philadelphiji, ali i ostatak lige osvojio svojom neposrednošću, šibenskim stilom zafrkancije. U Phili je brzo zaradio nadimak „Homie“, no i NBA-komentatore je već naučio da ga zovu Šiši. Kako je rodni mu Šibenik „krstio“ i njega, i oca mu Predraga.
– Nadimak Homie sam dobio još na početku sezone. S obzirom da se prošlo ljeto nije znalo hoću li se vratiti u Philadelphiju, navijačima je bilo drago kad su me ugledali u njihovom dresu. Prozvali su me tako, jer sam se, kako su oni rekli, „vratio kući“. No, morao sam ih upozoriti da se ipak radije odazivam na „Šiši“! – govori simpatični Dario.


'Nadam se da Šibenik može do kraja'

Unatoč žestokom NBA-tempu, Dario je jednim okom i uhom uvijek bio u Šibeniku. Pratio situaciju na hrvatskim parketima. Zato je i jedva dočekao stići na svoj Baldekin, pogledati utakmicu Šibenika i Cibone uživo.
– Naravno, da je mali šok doći iz dvorane koja prima 20 tisuća gledatelja na Baldekin. No, on je uvijek imao svoju čar. Šibenik je ove sezone napravio fantastičan uspjeh. Nevjerojatno je da grad od četrdesetak tisuća stanovnika ima dva tako dobra kluba. Svaka čast turskoj Dogus grupi i Jollyju na ulaganjima u košarku. Najviše žalim što u moje vrijeme nije bila takva situacija. Prvenstvo će biti interesantno. Volio bih vidjeti jedan veliki dvoboj Šibenika u playoffu. Sa Zadrom, Cibonom ili Cedevitom. Nadam se da, uz pomoć Funcuta, „građani“ mogu do kraja – optimist je Dario.

23. travanj 2024 10:06