StoryEditorOCM
KošarkaKOŠ U ZADNJOJ SEKUNDI

"Narančasti" se pozdravili s prvim mjestom

19. travnja 2017. - 23:24

Šibenik – Cibona 67:69 (21:18, 9:23, 25:16, 12:12)

Šibenik – Dvorana Baldekin. Gledatelja 1100.
Suci: Hordov i Vulić (Zadar), Radojković (Split)

Šibenik: Radovčić (7), Šarić, Badžim (11), Nakić, Bašić, Blaće, Pandurić, Turkyilmaz (5), Ivanov (10), Petani (5), Siriščević (15), Halilović (14)
Cibona: Reynolds (17), Uljarević, Šakić (15), Marinelli (3), Marić (3), Žorić (11), Ćorić, Bošnjak (5), Rozić (14), Ljubičić, Joksimović (1)

Marin Rozić srušio je Baldekinu snove o prvom mjestu. Manje od dvije sekunde (1,7) ostalo je na semaforu, u trenutku kad su Zagrepčani izvodili aut. Loptu je pod košem, u padu uhvatio Luka Žorić i proslijedio je do usamljenog Rozića, koji je s istekom vremena položio za pobjedu Cibone.
Bio je to nevjerojatan završetak jednako nevjerojatne utakmice. Dvoboj „građana“ i „vukova“ obilovao je preokretima, a na koncu je pobjedu odnijela momčad, koja je manje oscilirala tijekom svih 40 minuta. Završni „horor“ još jednom nije otišao na stranu domaćina. A sve je neodoljivo podsjetilo na slično posrtanje Šibenčana protiv istog suparnika na finalnom turniru Kupa Hrvatske i ligaški poraz u dvoboju s Jollyjem. Kad već spominjemo Jolly, interesantan je podatak da druga momčad s Baldekina u ovoj sezoni s Cibonom ima omjer 3:0, a „narančasti“ 0:3!
Prvo poluvrijeme u mnogo čemu je podsjetilo na euroligaški dvoboj Panathinaikosa i Fenerbahčea. Šibenik je bio gotovo goropadan na krilima Petanija i Halilovića. A onda, kako je trener Anzulović kazao, „napravio korak unatrag“. Za jednu je smrt, kao što je poznato, uvijek potrebno više uzroka. Utihla je šibenska dalekometna artiljerila, a probudili se zagrebački strijelci. Ni neke, ne baš jasne sudačke odluke nisu išle na ruku domaćinu. Splićanin Ivan Sirišćević, turski internacionalac Izzet Turkyilmaz, agresivna obrana i Funcuti probudili su Baldekin u nastavku. No, za iznimno vrijednu pobjedu nedostajalo je više odlučnosti – vanjskim su pucačima drhtale ruke – i malo toliko potrebne sportske sreće.
Opravdanim se pokazao strah šibenskih košarkaša od nastupa Scottiea Reynoldsa, koji je utakmicu završio sa 17 poena i 5 asistencija, uz čak 5 ubačaja za tricu. A ništa manje raspoloženi nisu bili Šakić, Žorić i Cibonin junak Rozić. Bilo je to, pokazalo se na koncu, previše da bi Šibenik stigao do pobjede.

SEMAFOR

19:12 – Šibenik dvaput bježi na „plus 7“ (14:7). „Narančasti“ igraju na pogon tandema Petani – Halilović. Pomogao je i mladi Badžim ubačajem „2 plus 1“. U prvoj je dionici posebno inspiriran bio BiH reprezentativac Miralem Halilović s 8 poena.
25:34 – Potpuno druga slika u drugoj četvrtini. Cibona je potpuno „stopirala“ sve glavne šibenske poluge. Igru na drugom kraju parketa diktiraju Žorić, Rozić i Šakić. „Razbudio“ se i Amerikanac Reynolds, koji je povezao dvije trice.
51:49 – Potpuno ludilo na Baldekinu nastalo je sredinom treće četvrtine. Funcuti su bili ti, koji su povukli svoju momčad s tribina. A onda je krenulo i na parketu. Splićanin Sirišćević nanizao je tri trice, a imao je sjajne pomoćnike u Izzetu Turkyilmazu i Roku Badžimu. Šibenik je u tom razdoblju bio u seriji 13:2.

Vladimir Anzulović, trener Šibenika

- Presudilo je Cibonino ogromno iskustvo u ovakvim, velikim utakmica, ali i neke druge stvari, koje ovom prilikom ne bih komentirao. Nisam zadovoljan kako smo reagirali u prvom poluvremenu. Točnije, u drugoj četvrtini. Napravili smo korak unatrag, a Cibona je to znalački kaznila. Posebno sam ljut na neke naše odluke, odnosno greške u obrani u tom razdoblju. Ispravili smo se donekle u drugom dijelu. No, opet je odlučila jedna lopta i naša nevjerojatna dekoncentracija.

25. travanj 2024 09:39