StoryEditorOCM
OstaloMate Gulin

Najpoznatiji šibenski glumac slavi 60 godina umjetničkog rada: A majka je govorila da ću biti gladan kruva

7. studenog 2017. - 10:22

Od kada je davne 1956. godine kao 14-godišnjak prvi put zaigrao u predstavi, u ondašnjem šibenskom lutkarskom kazalištu, najpoznatiji šibenski glumac Mate Gulin, ovjenčan i Zlatnom arenom za glumu, do današnjih dana nije raskinuo vezu s kazalištem, filmom, televizijom, scenom…

I premda je, kako će reći, u životu puno lutao i bavio se svim i svačim, mnogo se toga uvijek vrtjelo oko glume i pjesme, filmskog i kazališnog svijeta kojemu se Gulin uvijek vraćao. Napunilo se tako 60, zapravo 61, godina njegova umjetničkog rada, a taj jubilej odlučio je proslaviti sa šibenskom publikom u srijedu, 8. studenoga.

U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK), njegovoj matičnoj kući u kojoj je dočekao i mirovinu, u 19 sati u foajeu će biti otvorena izložba plakata 60 kazališnih predstava u kojima je Gulin glumio, nakon čega će na pozornici HNK biti prikazana snimka kazališne predstave "Čuj, ti, kako se ono zoveš" koju je Gulin režirao i u kojoj glumi zajedno s Anđelkom Babačićem i Jasminkom Antić, šibenskim glumcima s kojima je pozornicu dijelio i u brojnim drugim komadima. Predstava, koja se bavi ljudima treće životne dobi, premijerno je izvedena prije nekoliko godina, ali je bila još samo jednom odigrana, pa je ovo prilika da je publika ponovo pogleda.

- To je tragikomedija i mislim da je baš prikladna za ovo vrijeme. Na obilježavanje ove moje godišnjice pozvao sam kao goste Zoju Odak te moje šibenske kolege i drago bi mi bilo da se odazovu. U ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika doći će Joško Ševo koji je često i surađivao sa šibenskim kazalištem. Prije projekcije predstave nastupit će i klapa "More" koja će izvesti song iz predstave "Buratino", a nakon predstave ponovo ćemo se popeti u foaje gdje će biti priređena zakuska - najavio je Gulin.

Gluma ga je, kaže, privlačila od djetinjstva, no, majka ga je stalno odvlačila od nakane da nakon gimnazije upiše glumačku akademiju.
- Govorila je da ću ako odem u glumce, biti kruva gladan. Akademiju sam ipak završio, ali ne za glumca nego za produkciju - ističe Gulin.

 

Teško je izbrojiti sve uloge koje je u 60 godina rada Gulin odigrao. Uostalom, taj broj ne bi bio ni konačan, jer je i Gulin glumački aktivan i dalje i odaziva se "uvijek kada ga zovu". Bez dvoumljenja će reći kako kazalište voli više nego film, a najviše komedije u kojima može improvizirati. Ipak, najveću popularnost donijela mu je televizija. U novije vrijeme prvenstveno reklame, naročita ona o računima za struju koju je snimio za HEP i zbog koje ni danas ne može proći nezapaženo i bez komentara na šibenskoj pijaci.

- U kazalištu mi je najdraža bila uloga Bukare u Brešanovu "Hamletu u Mrduši Donjoj". S tom smo predstavom, zahvaljujući sponzorima, obišli cijelu bivšu državu. Među kazališnim ulogama tu je i predstava Mira Gavrana "Muž moje žene" u kojoj igram s Anđelkom Babačićem. Od filmskih, najdraža mi je uloga oca u filmu "Pismo ćaći" za koju sam dobio Zlatnu arenu. Za sporednu, premda je to u stvari glavna uloga, jer su u filmu obje, uloga oca i sina, glavne - reći će Gulin i dodaje kako je svojedobno osnovao i vodio kazališnu udrugu "Talija", a prisjetio se i svojih "najslađih" predstava: dječjeg mjuzikla "Ne'š ti biža" i "Djevojčica sa žigicama".

Bavio se i režijom, vodio radijske emisije, napravio nekoliko, kako ih naziva, koktel programa. Glumio u televizijskim serijama, u većim ili manjim ulogama, počevši od slavnih "Smogovaca", preko, među ostalim, "Stipe u gostima", "Loze" i "Larina izbora" do "Patrole na cesti". Među filmovima u kojima je glumio su i komedija "Što je muškarac bez brkova", "Vjerujem u anđele"," Anka" i "Ne gledaj mi u pijat" nagrađivane šibenske Zagrepčanke Hane Jušić. Početkom iduće godine iščekuje premijeru "Osmog povjerenika", igrano-dokumentarni serijal o raspadu Jugoslavije "Rat prije rata", a u 2018. na velika platna mogao bi doći i "General" u kojem Gulin također glumi.


U njegovoj matičnoj kući u kojoj je dočekao i mirovinu, 8. studenoga u 19 sati u foajeu će biti otvorena izložba plakata 60 kazališnih predstava u kojima je Gulin glumio

25. travanj 2024 16:22