StoryEditorOCM
OstaloNova sezona šibenskog teatra

U travnju kazališno uprizorenje najgledanijega hrvatskog filma od osamostaljenja: Premijera komada 'Kako je počeo rat na mom otoku'

11. listopada 2017. - 12:44

Tri premijerna naslova obilježit će predstojeću kazališnu sezonu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Točan datum njihovih izvedbi još nije utvrđen, no prva premijera na rasporedu je tek početkom iduće godine – u siječnju, odnosno veljači, a riječ je o predstavi "Molly Sweeney", irskog pisca Briana Friela, koju šibenski teatar radi u koprodukciji sa splitskom Umjetničkom akademijom.

– Ova koprodukcija ima za namjeru obogatiti kazališnu produkciju s novim suradnicima i mladim glumačkim imenima – ističe ravnateljica HNK u Šibeniku Maja Trlaja.

Pozornost šibenske publike svakako će privući premijera najavljena za travanj. Riječ je o kazališnom uprizorenju najgledanijega hrvatskog filma od osamostaljenja – "Kako je počeo rat na mom otoku" Vinka Brešana, koji je zajedno sa svojim ocem Ivom Brešanom autor scenarija. Režija je povjerena Draženu Ferenčini, čestom suradniku šibenskog teatra.

– Namjera nam je da HNK u Šibeniku adaptira i postavi taj filmski scenarij na kazališne daske kao praizvedbu. Budući da su se drame Ive Brešana izvodile u mnogim hrvatskim i inozemnim teatrima, željeli smo obogatiti našu kazališnu scenu tekstom iz pera Ive Brešana koji se dosad nije realizirao na kazališnim daskama – tvrdi Trlaja.

A nakon Brešana, oca i sina, publiku u svibnju očekuje nova predstava prema tekstu jednog nobelovca. Kao dramski predložak, naime, uzete su dvije priče Gabriela Garcije Marqueza iz njegove zbirke "12 hodočasnika": "Došla sam samo telefonirati" i "Trag tvoje krvi u snijegu". Prema potonjoj predstava je i nazvana, a redatelj je Ivan Miladinov.

 

– To je ambijentalna drama koja će se režirati na otvorenoj gradskoj lokaciji. Namjera je koristiti prirodan scenski prostor, obogaćen elementima dekora, kao i videoprojekcijama reminiscencija ili vremenskih sažimanja, kao i simulacije putovanja – objašnjava Trlaja, te dodaje kako je stvaranje ambijentalnih predstava novina u produkciji šibenskog HNK, a time, uvjerena je, i iskorak u radu tog teatra.

Novina su i reprize predstava iz prijašnjih sezona, a i starijih. U šibenskom teatru to baš i nije bila praksa, premda se učestalo obećavala. Jedan od razloga bio je i to što je bilo teško okupiti glumce i uskladiti njihove termine budući da mnogi dolaze iz drugih gradova i kazališta. Najavljene reprize su: "Gaćice" u režiji Nine Kleflin, "Ljepotica iz Leenanea" redatelja Dražena Ferenčine, "Laživac" Zorana Mužića, kao i tri mjuzikla – "Matilda", "Čarobnjak iz Oza" i "Buratino", koje redateljski također potpisuje Nina Kleflin.

Od gostujućih predstava, Šibenčani će moći vidjeti sljedeće predstave: monodramu Tarika Filipovića "Ćiro", "Moja nuklearna ljubav" u izvedbi Teatra Rugantino, Kerempuhov "Ustav Republike Hrvatske", "Kao na nebu" zagrebačkog kazališta Gavella, "Tri zime" HNK Zagreb te "Taksimetar" Teatra Exit.

U pretplatničkoj sezoni najavljeno je još gostovanje Scene Ribnjak s predstavom "U agoniji", kao i predstave: "Djevojačka večer" INK Pula, "Ostavljam te" HNK Zadar, "Bog masakra" HNK Varaždin, "Shakespeare pir" Kazališta Virovitica te "Sumnjivo lice" u izvedbi HNK Osijek.

20. travanj 2024 15:33