StoryEditorOCM
OstaloArheološka istraživanja u Drnišu

Drnišani na Gradini žele napraviti pozornicu na otvorenom kapaciteta 300 mjesta, po uzoru na šibenske tvrđave

Piše matilda jelčić stojaković
20. rujna 2017. - 12:41

Arheološkim istraživanjima na Gradini otkriveni su stari zidovi, odnosno bedemi drniškog bastiona u sklopu provedbe projekta 'Integrirani program obnove kulturne baštine grada Drniša', vrijednog ukupno 3,6 milijuna kuna, od čega se 2,7 milijuna kuna financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Očekuje se da će razliku sufinancirati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Bit će istražena površina od 1062 metara četvorna radi utvrđivanja ostataka utvrde. Radove obavlja ovlaštena tvrtka "Geoarheo" d.o.o. iz Zagreba koja je od Ministarstva kulture dobila dozvolu za provođenje radova u vrijednosti od 370 tisuća kuna, koje kroz projekt osigurava Grad Drniš kao investitor. Rok za izvršenje radova je 25. listopada.

- Arheološka istraživanja preduvjet su projektiranju novih sadržaja. Nakon njih ćemo dobiti pravu sliku onoga što se danas nalazi ispod zemlje na određenim dubinama, kako je to konzervatorskim elaboratom predviđeno - kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

– Vjerujem da će naša projektna ideja zaživjeti i da ćemo moći ići dalje na projektiranje, odnosno izradu idejnog, glavnog izvedbenog projekta, kako bismo se iduće godine krajem kolovoza, to jest početkom rujna, mogli prijaviti na mjeru 'B' - za izvođenje samih radova.

 

A namjera gradske vlasti je graditeljsko i hortikulturno uređenje Gradine, odnosno izgradnja pozornice na otvorenom, kapaciteta 300 sjedećih mjesta, suvenirnice, caffe-bara s terasom, dječjeg igrališta, te javnog sanitarnog čvora.

Tvrtka "Geoargeo" d.o.o. ovakve radove izvodila je i na području grada Šibenika na Tvrđavi Barone, odnosno Tvrđavi svetog Ivana.

Voditeljica arheoloških istraživanja na Gradini Helena Nodilo kazala je kako će pokušati utvrditi koji su ostaci ovdje sačuvani.
- Teren je u jednom dijelu nepristupačan, ali mi imamo iskustva s tim. Radovi napreduju predviđenim tempom, a možda možemo reći i bolje nego smo očekivali. Ovo je dosta širok arheološki obuhvat, na devet mjesta ćemo kopati i pokušati definirati što se ovdje događalo. Za mjesec dana ćemo biti puno pametniji - kazala nam je Helena Nodilo te dodala da su osim bedema pronašli i sitne arheološke predmete.

– Od pokretnog arheološkog materijala našli smo topovsku kuglu i nešto malo keramike. Ovdje se život odvijao i puno prije nego je Gradina postojala, čemu svjedoči i ova keramika iz brončanog doba koju smo pronašli.
Svi zidovi i bedemi koji se pronađu bit će konzervirani i neće se zatrpati, nego će biti izloženi i ukomponirani u projekt kao dodatan sadržaj.

25. travanj 2024 07:57