StoryEditorOCM
OstaloTvrđava sv. Nikole

Feštaj, pa zasuči rukave: UNESCO-ov spomenik dobit će novouređeni morski ulaz, novac stigao iz EU (FOTO)

10. rujna 2017. - 11:25

U Javnoj ustanovi "Priroda" Šibensko-kninske županije pripremaju se za još jedno slavlje zbog uvrštenja Tvrđave sv. Nikole na UNESCO-ovu Listu zaštićene svjetske kulturne baštine. Naime, krajem rujna ili početkom listopada, točan datum bit će ovih dana poznat, županijskoj "Prirodi", kojoj je dodijeljena koncesija za upravljanje Tvrđavom, svečano će biti uručena UNESCO-ova povelja, a ceremonija će se, kako je potvrdila ravnateljica te ustanove Anita Babačić Ajduk, održati u Šibeniku.

Tvrđava sv. Nikole proglašena je spomenikom kulture od svjetskog značaja u srpnju u Krakovu, zajedno sa zadarskim bedemima te odabranim fortifikacijama u Italiji i Crnoj Gori kao dio obrambenog sustava Republike Venecije od 15. do 17. stoljeća, a ovih dana za obnovu i uređenje tvrđave iz EU fondova stiglo je nešto manje od 2,1 milijun kuna.

Taj će novac biti utrošen za uređenje morskog ulaza, što obuhvaća rekonstrukciju pristaništa i pristupne rampe, te za sanaciju platoa tvrđave, kako bi već od sljedeće sezone mogla biti otvorena i spremna za siguran posjet turista. Glavni i izvedbeni projekti su gotovi, podsjeća Babačić Ajduk.

Za novac koji je sada stigao iz Europske unije, JU "Priroda" prijavila se još prije dvije godine, a cjelokupna investicija stoji 2,6 milijuna kuna, pa će ostatak potrebnog novca biti osiguran iz županijskog proračuna, a u ovoj godini za turističku valorizaciju Kanala sv. Ante izdvojeno je ukupno milijun kuna.

Sve ovo zapravo je tek početak radova na obnovi tvrđave, no oni će se, naglašava Babačić Ajduk, odvijati u fazama. Jedan od njih je i uređenje kopnenog pristupa tvrđavi, budući da sada ta povezanost s otočićem Školjićem ovisi o plimi i oseci. Kompletna projektna dokumentacija za izradu prijelaza od Školjića do tvrđave također je gotova.

Najveći zalogaj svako će biti obnova plašta tvrđave, no i okolni prostor je pod posebnim režimom zaštite i u njemu su moguće tek određene intervencije.

- Riječ je o tzv. buffer zoni koja obuhvaća cijeli kanal sv. Ante, odnosno značajni krajobraz "Kanal-Luka", što podrazumijeva da sve potencijalne minimalne intervencije u prostoru mora UNESCO odobriti, a za sve to potrebna je stručna i opsežna projektna dokumentacija - objašnjava Babačić Ajduk, koja podsjeća i kako je već JU "Priroda" aplicirala na EU fondove za projekt uređenja posjetiteljskog centra u bivšoj vojarni Minerska, u kojem će se prezentirati prirodna i kulturna baština Kanala sv. Ante.

- Upravo je prostor bivše vojarne Minerska ključna točka koja će omogućiti da Tvrđava sv. Nikole ostane očuvana bez puno intervencije. Svi potrebni sadržaji za posjetitelje bit će smješteni u Minerskoj - kazala je Babačić Ajduk.

24. travanj 2024 22:16