StoryEditorOCM
OstaloStrana B na tvrđavi Barone

Monodrama o životu Patti Smith koju utjelovljuje Senka Bulić

Piše šibenski. hr
6. rujna 2017. - 20:12



Odličan koncertni program na Tvrđavi Barone nastavlja se i u rujnu! Točnije u subotu 16. rujna, tvrđava će u sklopu umjetničkog programa „Strana B“ ugostiti nagrađivanu monodramu o životu i umjetničkom iskustvu Patti Smith koju utjelovljuje poznata hrvatska glumica i kazališna redateljica Senka Bulić.

Autori predstave “Dream of Life” Senka Bulić i Ivica Buljan, inspirirani autobiografijom poznate pjevačice „Tek djeca“, odlučili su publici predstaviti Patti Smith u njenim počecima, u sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, za vrijeme njujorškog novog vala i njezino izrastanje u, kako je mnogi nazivaju, najveću rock pjesnikinju.

Predstava se izvodi prema tekstu Jelene Svilar i Morane Foretić uz nezaobilazan element glazbe. Stoga sama dramaturška izvedba postupno prerasta u mini rock-koncert, te završava izvođenjem pjesama s debitantskog albuma Patti Smith, „Horses“, koje Senka Bulić izvodi u pratnji benda, i nezaobilaznom pjesmom „Because the Night“ koja je najpoznatija široj publici.

Sama je predstava koncipirana kao monodrama u kojoj se uz lik Patti Smith pojavljuju i likovi Sama Sheparda te Roberta Mapplethorpea. Obojica su imali najveći utjecaj na razvoj pjevačice i umjetnice kakvom je danas znamo, a utjelovljuje ih Stipe Kostanić.

Dosadašnje kritike govore o izvedbi Senke Bulić kao poetičnom i energičnom ocrtavanju velike pjevačice – heroine poezije i bunta – a sama je glumica izjavila da je nju vrijeme Patti Smith obilježilo, te da je smatra idolom svoje generacije, posebice zbog snage koju je prenosila svojim pjesmama, a koja je uvijek zvučala i izgledala autentično.
Predstava je praizvedena u Zagrebu 2013., te je iste godine proglašena najboljom predstavom prema izboru publike portala Teatar.hr.

Sanjanjem o životu zaključujemo ovogodišnju sezonu programa Strane B na Tvrđavi Barone. Osim nekolicine koncerata, koje su među ostalima održali: Problemi, Flyer i Black Coffee, Tvrđava Barone ugostila je izvođače festivala Musica Apassionata, te Šibenskog plesnog festivala.

Također, posjetitelji su mogli proputovati svijet iz naslonjača gledajući filmove prikazane u sklopu filmskih večeri "Srijedom po svijetu", ljetnog kino programa na otvorenom. Svi programi Strane B članovima Kluba prijatelja šibenskih tvrđava su besplatni.

Ostali zainteresirani predstavu mogu pogledati po cijeni dnevne ulaznice za posjet Tvrđavama, koja iznosi 50 kuna.

Početak predstave je u 21 sat.























 

19. travanj 2024 02:35