StoryEditorOCM
OstaloNa travi kod muzeja

Otvoren Green Eye, filmski festival koji vas uči čuvati prirodu

1. rujna 2017. - 23:51

Otvoren je novi festival u Šibeniku. Filmski i još ekološki. Festival nazvan "Green Eye - Priroda te gleda" pokrenuo je ravantelj NP Krka Krešimir Šakić, a uz tu javnu ustanovu organizaor je produkcijska kuća Spiritus movens iz Zagreba. Tijekom tri festivalske večeri bit će prikazano devet kratkometražnih i dogometražnih filmova koji se bave ekološkim pritanjima i problemima očuvanja, odnosno zaštite prirode.

Otvrajući festivala Šakić je, među ostalim, rekao:
-Za 20 godina svijet će sigurno biti posve drugačiji. Ono što ne znamo jest to hoće li se promjene dogoditi na bolje ili ćemo živjeti u svijetu zahvaćenom ratovima i ekološkim katastrofama. Sada smo na prekretnici i još možda nije kasno da odredimo u kojem će se smjeru promjene događati. Ako smo našim festivalom Green Eye dali barem mali doprinos boljem svijetu i očuvanju prirode, bit ćemo zadovoljni!



Umjetnički direktor festivala Hrvoje Petek ističe kako je u svijetu očitih kimatskih promjena i pojedinac može imati značajnu ulogu i mogućnosti da pokrene promjene na bolje, pa je taj kontekst bio važan i prilikom odabira filmova na šibenski "zelenooki" festival.
-U svijetu se velik broj poznatih i priznatih redatelja, producenta i glumaca bavi ekološkim temama. Nije bilo lako među brojnim naslovima izabrati filmove za ovaj festival. Odabrali smo u svakom slučaju neke od najreprezentativnijih i najznačajnijih koje ćete, ako ste ih propustili, sada moći pogledati, ali smo htjeli dovesti i neke nove, svježije filmove iz ovogodišnje produkcije – kazao je Petek.

A „friški“, ovogodišnji dokumentarac koji je i otvorio Green Eye je film „Hvala na kiši“, nagrađivane i nadarene redateljice Julije Dahr, naslova gotovo simboličnog i za šibenski festival. Naime, nakon što je u s najavljenom promjenom vremena ovog petka i u Šibenik stigla kiša, smjenjujući se cijelog dana sa sunčanim razdobljima, dolaskom večeri nestali su i kišni oblaci pa je projekcija filmova mogla biti održana na predviđenoj lokaciji – na travnjaku između Muzeja grada Šibenika i hotela Jadran.

Sedamdesetak gledatelja popunilo je stolice postavljene na travnjaku, a nakon „Hvala na kiši“ u nastavku večeri prikazan je film „Prije poplave“ redatelja Fishera Stevensa u kojem se kao glavni protagonist pojavljuje oskarovac Leonardo DiCaprio, ujedno i glavni producent filma, a jedan od izvršnih producenata je i slavni Martin Scorsese.



Prve večeri prikazan je dvominutni film „Majka priroda“ u kojem Julia Roberts govori u ime prirode, a koji je snimljen u sklopu provokativne kampanje Međunarodnog društva za zaštitu okoliša pod nazivom „Priroda govori“.

Gost prve večeri bio je autor glazbe za film „Hvala na kiši“ Chris White s kojim su se posjetitelji mogli družiti i razgovarati nakon projekcija u muzejskom kafiću.

U subotu na programu su dugometražni dokumentarci „Sjeme: neispričana priča“ i „Utrka s izumiranjem“, a posljednjeg dana festivala, u nedjelju, bit će prikazan animirani film „Ježeva kućica“ hrvatske autorice Eve Cvijanović te dvosatni „Kako pustiti svijet na miru“ američkog redatelja Josha Foxa.
 

 
 

23. travanj 2024 22:58