StoryEditorOCM
OstaloPeto izdanje FALIŠ-a

U Šibenik stiže Phil Collins. Nije onaj iz Genesisa, ali je odbačeni Engelsov kip visok 3, 5 metra iz Ukrajine vratio u Manchester

18. kolovoza 2017. - 14:53

Sve je spremno za peto izdanje Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) koji će se održat od 6. do 9. rujna na uobičajenim lokacijama u gradu – na Maloj loži i u Studiju galerije sv. Krševana.

Središnja tema je „100 godina Oktobarske revolucije“, a tradicija FALIŠ-a da ugošćuje poznate intelektualce, aktiviste i umjetnike iz inozemstva nastavlja se i ove godine kada u Šibenik stiže britanski umjetnik, ljevičar i aktivist Phil Collins, imenjak slavnog bunjara i pjevača iz grupe Genesis. Rođen je 1970. u Velikoj Britaniji, a živi u Berlinu gdje predaje ekonomiju.

Collins će, između ostaloga, šibenskoj publici govoriti i o tome zašto je odlučio da 3,5 metra visoki kip Friedricha Engelsa, suautora Komunističkog manifesta, iz jednog sela na istoku Ukrajine vrati u Manchester, grad u kojem je taj radikalni sociolog, filozof i revolucionar živio dva desetljeća, sredinom 19. stoljeća.

Kip je, podsjećaju organizatori FALIŠ-a, otkrivena i predstavljena javnosti u srpnju ove godine, u okviru „Manchester International Festivala“, pred brojnim performerima, glazbenicima i stanovnicima Manchestera koji su uživo pratili dolazak i otkrivanje spomenika koautoru „Komunističkog manifesta“, jedne od najutjecajnijih knjiga u proteklom stoljeću, kojom su položeni temelji teorije komunizma i stvaranja besklasnog društva rušenjem kapitalizma. Collins je tada za The Guardian izjavio:

-Fasciniraju me nagle promjene značenja predmeta i ideja koji su povezani s komunizmom. Kao odgovor na to pitanje nudim povratak ove skulpture ondje gdje pripada. Statua je sada oslobođena jer u Ukrajini, odakle sam je uzeo, od 2015. nije bila poželjna i bila je zabranjivana. Ondje su, naime, statue i murali trebali biti uništeni, a ulice preimenovane. No većina gradova ne zna što bi s tim skulpturama, nema zdravorazumskog rješenja, nema rješenja koju metodu uništavanja upotrijebiti. Skulpture su ostavljene u čudnim limbovima da prešutno iščeznu daleko od očiju javnosti. Tko zna hoće li jednog dana one biti ponovno upotrijebljene – kazao je Collins koji je Britaniji nominiran za Turner nagradu, jednu od najcjenjenijih u toj državi.

Collinsa je u Šibenik pozvao urednik međunarodnog programa FALIŠ-a Srećko Horvat.

-U doba turističke okupacije i historijskog revizionizma, na Jadranskoj obali ne bujaju samo privatizirane plaže, već i festivali otpora, a Fališ je jedan od njih. Zato nam je iznimno drago da dolazi Phil Collins koji je uspio vratit duh Engelsa u Manchester. Mi se moramo pomiriti s time da nećemo uspjeti vratiti tvornice, brodogradilišta i radnička odmarališta u koloniju gdje se svako povijesno sjećanje zatire, ali nije stvar u vraćanju, već u zamišljanju nečeg novog, jedne budućnosti u kojoj naši narodi neće opet biti sluge ili kolaboracionisti, već protagonisti povijesti – ističe Horvat, a direktor FALIŠ-a Emir Imamović Pirke kaže kako je ovih dana biti predstavljen i cijeli program festivala.


 

19. travanj 2024 11:45