StoryEditorOCM
OstaloTreći po redu "Dani male drvene brodogradnje" u Betini

Večeras radionica arheologinja Rossi i Batur o crtanju brodskih linija

15. kolovoza 2017. - 23:13

Sinoć otvoreni izložbom minijatura "Otok" Nenada Bojmića, treći po redu Dani male drvene brodogradnje u organizaciji Muzeja drvene brodogradnje u Betini nastavljaju se večeras u 21 sat, radionicom crtanja brodskih linija za arheološka istraživanja. Voditeljica su Irena Radić Rossi i Katarina Batur s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Završetak ovogodišnjih "Dana" u nedjelju, 20. kolovoza obilježit će nezaobilazna regata tradicionalnih brodova na latinsko idro "Za dušu i tilo".

Nakon Bojmićeva otvorenja, sinoć je također održano predavanje Nikica Vučenović iz Hrvatskog registra brodova o velikoj pomorskoj bitci kod Lepanta 1571. i ulozi šibenske galije Sv. Juraj u tom srazu europske i osmanske flote.

-Večeras ćemo saznati kako nam podvodna arheologija pomaže u proučavanju brodogradnje i brodarstva i spoznavanju brodskih konstrukcija, govori Kate Šikić Čubrić ravnateljica betinskog muzeja. 

U narednim danima na programu je prezentacija Joška Radića, tehničkog direktora Brodogradilišta i marine Betina o procesu gradnje laminirane gajete “Lipa moja” također dvije promocije knjiga o moru. Jurica Gašpar, sin svjetioničara, ispričat će priče o hrvatskim svjetionicima koje je prikupio i objavio u svojoj knjizi "Legende svjetla", a Mitja Zupančič, novinar i zaljubljenik u jedrenje, predstavit će svoju knjigu "Z morjem na ti". U knjizi opisuje 30 destinacija na Jadranskoj obali, ispričane iz oka moreplovca – samog autora, a naglasak stavlja na ljude, događaje i legende, te more koje sve povezuje.

U suorganizaciji s JK Žal iz Betine predviđena je i dvodnevna prezentacija RU (radio upravljanog) jedrenja pod pokroviteljstvom Hrvatskog jedriličarskog saveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Obuhvaća edukativni dio i regatu jedrilica na radio upravljanje, a prezentaciju vodi Josip Marasović, instruktor i promotor RU jedrenja iz JK Zenta.
Jedan od najboljih hrvatskih brodomaketara, Luciano Keber, održat će dvodnevnu radionicu izrade makete betinske gajete. Radionica je predviđena za djecu od 5 – 8 godina. Održat će i predavanje kojim će zainteresirane podučiti kako rekonstruirati brod didaktičkim maketama.
-Ponosni smo što su makete ovog vrsnog majstora i umjetnika brodomaketarstva dio postava našeg Muzeja, ističe Kate Šikić Čubrić
 

24. travanj 2024 17:27