StoryEditorOCM
OstaloŽIRJE SE BUDI

Prvi put u povijesti: Kulturno ljeto na Teutinu otoku nudi sedam vrlo atraktivnih programa

14. srpnja 2017. - 12:46

Sedam prilično atraktivnih programa imat će Žirajsko kulturno ljeto, koje će se organizirati prvi put u povijesti najudaljenijeg otoka šibenskog arhipelaga, a koje je predstavila radna skupina koju čine Ivan Dobra, Ivo Mikuličin i Maksim Roman.

Na Žirju je puno turista, posebice slovenskih, pa postoji potreba da im boduli ponude i dodatne sadržaje.
– Temelj svega je novoosnovana klapa "Žirje", a s ponosom govorim kako će na moj školj stići i "Histrioni" te ženska klapa "Skradinke". Prigodnom izložbom sjetit ćemo se i našeg Jerka Šižgorića, sudionika čuvene pobune mornara na austrougarskim brodovima. Još nismo zatvorili financijski program našega kulturnog ljeta, ali se nadamo pomoći i razumijevanju ljudi koji vole šibenski kraj – kazao je Maksim Roman, kojega smatraju spiritus movensom žirajskih zbivanja.



Na Teutinu otoku sve se zbiva u suglasju Mjesnog odbora i lani osnovanog Savjeta za revitalizacija otoka Žirja. Žirajske su se udruge spojile oko projekta elektrifikacije uvala Mikavica, Tratinska i Pečena, za što je najzaslužniji zadarski Žirjanin Ante Kale, dok splitski Žirjanin, proslavljeni košarkaš Željko Jerkov, s dalmatinskim agronomima gura projekt poljoprivrednog razvoja Žirja.
– Zašto ne bismo vratili ono vrijeme kad je Poljoprivredna zadruga Žirje na šibensku pijacu dovozila stotine kilograma zelenih šljiva. Da ne govorimo o razvoju maslinarstva i vinogradarstva – još se jednom oglasio Roman.

 

Najveći dio programa Žirajskog kulturnog ljeta održat će se ispred crkvice svetog Mikule iz 15. stoljeća, pa je u tijeku njezina restauracija.
– Na veliko razumijevanje naišli smo kod novog šibenskog biskupa Tomislava Rogića. Tršćanski liječnik Mladen Šare i njegov brat Marko kupili su nova zvona, dok su stalni žirajski gosti, bračni par Miran i Helena Denac, donirali nova vrata. Pomogla nam je i splitska zaklada "Kajo Dadić". Sve što radimo je na volonterskoj osnovi. Nosi nas ljubav prema rodnom školju – informirao nas je predsjednik Mjesnog odbora Žirje Ivan Dobra.

Žirjani su počeli pregovore s resornim ministarstvom o korištenju napuštenih vojarni, kako bi se ti objekti koristili u turističke svrhe. No, prvi se rezultati mogu očekivati tek na jesen, kad će početi uređenje puta Muna – Žirje.
– Gotovo da i nema Žirjanina koji se nije angažirao oko tog puta, a zahvalnost dugujemo i šibenskom gradonačelniku dr. Željku Buriću – složni su Roman i Dobra.



Novoosnovanu klapu "Žirje" vodi iskusni klapski bard Ivo Mikuličin, koji je, međutim, htio istaknuti još nešto, a što i nema posebne veze s dalmatinskom pismom.
– Kad sam se angažirao u Savjetu za revitalizaciju otoka, te posebice oko klape, nisam imao pojma da politizacija ili politikantstvo mogu doprijeti i do tako slabo naseljenog otoka kao što je Žirje. Bio bih najsretniji da tamo ne postoje stranke, nego samo Lista za razvoj Žirja. Onima koji se baš i ne slažu sa mnom poručio bih da je manje važno tko danas vodi Mjesni odbor Žirje, a puno važnije što je sve Žirje dalo u Domovinskom ratu – oglasio se Mikuličin, u čijoj klapi pjevaju mahom domoroci, ali i boduli sa susjednih otoka.


Ljeto otvaraju 'Histrioni'
Žirajsko kulturno ljeto počet će 20. srpnja nastupom glumačke družine "Histrioni", a završiti 13. kolovoza pjesničkom večeri "Jedra riječi". U međuvremenu će se održati koncerti klapa "Skradinke" i "Žirje", te tradicionalna Žirajska fešta. Dva dana poslije gostovanja "Histriona" otvorit će se izložba "Jerko Šižgorić, buntovnik sa Žirja".
U čast Dana domovinske zahvalnosti održat će se promocija knjige "Sjećaš li se šibenskog rujna" šibenskog publicista i novinara Ive Mikuličina.

16. travanj 2024 15:13