StoryEditorOCM
OstaloSvjetski dan glazbe

U šibenskom muzeju ujutro diple i usna harmonika, a navečer "Sigmund" svira rock i jazz na travnjaku pred atrijem

19. lipnja 2017. - 18:29

Kako zvuči duet dipli i usne harmonike? Ako ste znatiželjni, tada dođite u Atrij Muzeja grada Šibenika u srijedu, 21. lipnja na Svjetski dan glazbe i poslušajte čile glazbenike, 82 godišnjeg Božu Miodraga na diplama, a četiri godine stariji Frane Šimac svirat će na usnoj harmonici.

Osim glazbe, zajedničko im je što su štićenici Cvjetnog doma u Šibeniku te će osim sviranja ispričati i poneku o svome životu i bavljenju glazbom, najava je iz muzeja koji priređuje obilježavanje Svjetskog dana glazbe u Šibeniku. Glazbi u čast, toga dana posjetitelji će moći zasvirati na muzejskom glasoviru, također razgledati neke od starih instrumenata iz bogate muzejske zbirke glazbala. Riječ je o okarinama, te citri s originalnim priručnikom za učenje sviranja i ključem za ugađanje žica. Večernji dio programa obilježavanja Svjetskog dana glazbe počinje u 22 sata, na travnjaku pred muzejskim atrijem s koncertom šibenskog sastava Sigmund, koji izvodi autorske rock i jazz skladbe.

Zamisao o ovakvom slavljenju glazbe potekla je 1976. od Amerikanca Joela Cohena koji je tada radio na jednome francuskome radiju, te je predložio da se cjelodnevna manifestacija glazbi u čast održi na dan ljetnoga solsticija. Jack Lang, bivši ministar kulture Francuske prihvatio je zamisao te je Svjetski dan glazbe 1982. zaživio najprije u Francuskoj i s vremenom se proširio na Europu, Aziju i drugdje.

U više od 100 zemalja, uključujući Hrvatsku organiziraju se okupljanja brojnih glazbenika uz brigu da se jednaka pažnja posveti različitim vrstama glazbe, uz pjesmu i ples na besplatnim nastupima uglavnom na javnim mjestima.
U Francuskoj kao kolijevci ovoga praznika glazbe dopušteno je izvući van iz kuće cijeli instrumentarij i svirati do sitnih jutarnjih sati, a da nitko ne smije podnijeti prijavu policiji radi remećenja javnog reda i mira. Glazba je ipak zvonka radost! 
 

25. travanj 2024 00:04