StoryEditorOCM
OstaloZdravo maleni

Šibenik je iduća dva tjedna dječja prijestolnica! "Osvježenim" Buratinom otvoren 57. festival djeteta (FOTO)

18. lipnja 2017. - 00:36

Po 57. put za redom podignuta je festivalska zastava, a Trgom Republike Hrvatske, između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, zaorila se himna "Zdravo maleni" čime je i službeno započeo Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Nakon pozdravnih riječi šibenskog gradonačelnika Željka Burića i Anamarije Kirinić, izaslanice predsjednice države Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljice Festivala, manifestaciju je na ljetnoj pozornici otvorio dječji mjuzikl "Buratino" redateljice Nine Kleflin i autora glazbe Nene Belana, a u produkciji HNK u Šibeniku.

Naredna dva tjedna na gradskim trgovima i ulicama Šibenika, pozornicama u zatvorenim i na otvorenim prostorima, bit će izvedeno 140 kazališnih, literarnih, likovnih i filmskih programa, najboljih ostvarenja domaće kazališne produkcije, ali i gostiju iz 30 zemalja svijeta. Do 1. srpnja, konkretno, bit će izvedena 21 dramska i lutkarska predstava iz Hrvatske. Žar ptica, Zorin dom iz Karlovca, zadarsko Kazalište lutaka, Kazalište Virovitica, Istarsko narodno kazalište, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka te Mala scena iz Zagreba neki su od teatara i kazališnih družina koji će se predstaviti šibenskoj publici, a za ovaj dio programa rezervirane su čak tri lokacije: kazalište, ljetna pozornica i nova scena kod OŠ Fausta Vrančića.

Festivalsko ozračje i ove godine dodatno će poticati i stvarati programi po ulicama i trgovima, a bit će ih čak 69! Perivoj Roberta Visianija i ove godine pretvorit će se u park igračaka. Bit će izloženo 25 drvenih objekata, svojevrsnih skulptura - igračaka dizajniranih tako da se na njima igraju djeca. Radionički program opet je privukao velik broj djece. U ukupno 37 filmskih, novinarskih, likovnih, literarnih, arhitektonskih, glazbenih, plesnih… prijavilo se čak 1 400 djece.

19. travanj 2024 09:19