StoryEditorOCM
OstaloPredstavljen program 57. MDF-a

Festival otvara nova stara predstava Buratino, a u dva festivlaska tjedna bit će izvedeno stotinjak predstava iz Hrvatske i svijeta

30. svibnja 2017. - 19:22

Međunarodni dječji festival (MDF), njegovo 57. izdanje, svečano će biti otvoreno 17. lipnja dječjim mjuziklom Buratino za koji je tekst prema priči A. N. Tolstoja napisala Marijana Nola, glazbu Neno Belan, a režiju potpisuje Nina Kleflin. Riječ je o predstavi koju je isti autorski tim postavio na scenu prije sedam godina kada je s njom otvoren jubilarni, 50. MDF. No, stara predstava i te kako je potrebna u novim vremenima. Jer, puno je razloga zbog kojih se Buratino ponovo vraća na scenu, tvrdi Kleflin!

-Buratino je, amblematski i programski, postao začetnik i povratnik velike ideje koja je u samim temeljima MDF-a, ideje o hrabrom djetetu koje svojom dobrotom mijenja svijet. Kada je 2010. prvi put odigrana ova predstava, ona je zapravo označila početak velikog plana koji je trebao pričekati punih pet godina da se počne ostvarivati. Ideja o velikoj glazbenoj trilogiji za djecu i odrasle zaživjela je 2015. godine mjuziklom Matilda, istih autora. Matilda je požnjela veliki uspjeh koji je utro put drugo dijelu trilogije – Čarobnjaku iz Oza koji je otvorio MDF prošle godine. I sada, konačno, vraća se Buratino kako bi zapečatio i potvrdio ono o čemu smo govorili i ono što smo planirali. Festival u Šibeniku ima na životu eskluzivno i gotovo nevjerojatno postignuće: tri aktivne dječje predstave, tri velika glazbena spektakla koji u svojoj dramaturškoj odrednici priča istu priču, priču o djetetu koje je istinski junak – objasnila je Kleflin.

Tekst je stari, ali je predstava nova, dodala je Nola, vjerujući kako će opravdati kvalitetu Buratina kakav je bio, ali i donijeti nešto novo i bolje!

Rad na Buratinu bio je veselje i za Nenu Belana koji je najavio i kako će glazbu iz te predstave, baš poput one iz Matilde, a uskoro i Čarobnjaka iz Oza, snimiti na CD-u. Uvjeren je, također, kako će mnogi songovi postati hitovi. Neki su, uostalom, već i postali neizostavni na njegovim koncertima.

Ovogodišnji MDF trajat će do 1. srpnja, a tijekom dva tjedna bit će izvedena 21 dramska i lutkarska predstava iz Hrvatske, 69 programa po ulicama i trgovima, a najavljeno je i gostovanje 16 inozemnih predstava iz 12 zemalja svijeta.

U sklopu festivala održat će se ove godine 37 različitih radionica te literarni, filmski i likovni program. Jedanaesti Sajam dječje knjige ove će se godine održati na dvije lokacije. Uz Gradsku knjižnicu koja će ugostiti izložbe i radionicu U potrazi za blagom, Sajam će se održavati i u Urbanom centru gdje će biti njegov prodajni dio.

MDF će i ove godine imati bogat popratni program, a novina je i i međunarodna konferencija o temi kulturnog turizma koja će se održati 22. i 23. lipnja i koja bi, kako je rečeno, trebala okupiti brojne stručnjake i djelatnike u kullturi i turizmu iz Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Prema riječima ravanteljice šibenskog HNK Maje Trlaje troškovi održavanja 57. MDF- a iznose 2, 3 milijun kuna, a nakon dužeg vremena autor festivalskog plakata ponovo je neko poznatije umjetničko ime - ovaj put riječ je o slikaru Muniru Vejzoviću.

25. travanj 2024 19:03