StoryEditorOCM
OstaloUz Međunarodni dan muzeja

Šibenski muzealci priremili bogat program za cijeli tjedan, a sve počinje u utorak neolitičkom gozbom na Danilu

12. svibnja 2017. - 17:22


Šibenski muzej ovogodišnji će Međunarodni dan muzeja (18. svibnja) obilježiti bogatim i raznovrsnim programom koji je pripremljen za cijeli tjedan, pa će tako posjetitelji već u utorak od 18 sati uživati u jedinstvenom gastronomskom doživljaju na arheološkom lokalitetu na Danilu.

-Riječ je o neolitičkom gastro doživljaju. Naime, našim ćemo posjetiteljima prirediti meni koji će se temeljiti na namirnicama: žitaricama, mahunarkama, plodovima i životinjama koje su jeli stanovnici iz neolitika s tog područja. Naime, tijekom arheoloških radova na lokalitetu su pronađene životinjske kosti, sjemenke i zrna. Nakon posebnih analiza tih ostataka utvrđeno je da su neolitičku prehranu, među ostalim, činile ovce, koze, goveda, svinje, jelen, srne, zec, vepar pa čak i vuk, ali i tri vrste pšenice, ječam, proso, zob, leća, grašak, jari grah, lan te plodovi poput bazge, drijenka, šipka, kupine, maline, badema i pistacije – kazao je ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević istaknuvši kako se u organizaciju neolitičkog domjenka na Danilu spremno uključio prvi čovjek tamošnjeg mjesnog odbora Miro Vukšić i udruga sv. Danijel. Besplatni autobusni prijevoz za građane organiziran je s autobusnog kolodvora, a polazi pola sata prije početka neolitičke gozbe!

Najviše događanja Šibenčane pak očekuje na sam Dan muzeja. U četvrtak, 18. svibnja organiziran je edukacijski posjet Bribirskoj glavici za učenike Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

Središnji događaj pak održat će u 17 sati u kući Matulja kod vrtića Građa i izravno je povezan s temom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja. Ona, naime, glasi Muzeji i sporna prošlost, a o spornoj prošlosti šibenski će muzej progovoriti u glazbeno-scenskom programu „Tri pučke majke čuvenih šibenskih književnika“, a riječ je o Nikoli Tommaseu, Simi Matavulju i Vinku Nikoliću, pa će se tog poslijepodneva čitati pisma koja su ti književnici pisali svojim majkama.

Istoga dana, u 20 sati u atriju muzeja bit će promovirana knjiga Vedrane Milin Ćurin „Žene u klapskom pjevanju“.
U petak, 19. svibnja, ujutro lokalitet u Danilu posjetit će korisnici Cvjetnog doma, dok će u navečer u 20 sati u atriju muzeja etnolog Jadran Kale govoriti o gorkoj i slatkoj povijesti suhozida.

U subotu, 20. svibnja organiziran je besplatan posjet Muzeju Sinjske alke, a istoga dana na Čačinoj gomili na Srimi bit će podijeljene nagrade pobjednicima natječaja Prijatelj suhozida, nakon čega će kod Domaćinove bunje, također na Srimi, biti organizirana i likovna kolonija.

U sljedećem tjednu šibenski će muzej raditi produženo, pa će stalni postav posjetitelji od 18. svibnja moći razgledati čak do 21 sat, a 20. svibnja kada se obilježava Europska noć muzeja čak do pola noći! Također, ta dva dana ulaz u muzej bit će besplatan!
 
 

 
 

24. travanj 2024 00:42