StoryEditorOCM
OstaloZauvijek se vratio Šibeniku

Na groblju sv. Ane pokopan Boris Baranović Bailo, veliki dobrotvor šibenskog muzeja

20. ožujka 2017. - 15:27

U ponedjeljak je na gradskom groblju Sv. Ane upriličen posljednji ispraćaj velikog dobrotvora Muzeja grada Šibenika, Borisa Baranovića Baila. Kroz svoj 87-godišnji životni vijek, koji je većim dijelom proživio van Šibenika (SAD, Italija), gospodin Baranović-Bailo je uz kazališni rad kojem je bio profesionalno posvećen bio i kolekcionar vrijednih umjetnina dio kojih je zahvaljujući dobrim prijateljskim vezama s tadašnjim ravnateljem šibenskog Muzeja, prof. Slavom Grubišićem, poklonio našoj šibenskom Muzeju.

Riječ je o velikom broju muzealija, među ostalim grafikama Martina Kolunića Rote i Bože Bonifačića iz 16. st., atlas slavnog mletačkog kartografa Coronelija, i brojna druga vrijedna domaća i strana djela koja su zbirku šibenskog Muzeja uzdigla van lokalnih okvira i dala joj puno širi značaj.

Vrijednost tih dijela prepoznata od strane znanstvene i stručne zajednice posebno su istaknuta kroz brojne Muzejske tiskovine u vidu monografija i kataloga te njihovim uvrštavanjem u stalni postav Muzeja grada Šibenika.

-Boris Baranović Bailo je bez obzira na mjesto boravka u srcu uvijek ostao Šibenčanin, a gradu kojeg je tako volio sad se zauvijek vraća. Mi zahvalni djelatnici Muzeja grada Šibenika i Muzej kao ustanova s tugom i zahvalnošću mu odajemo posljednje zbogom- kazao je Željko Krnčević, ravantelj Muzeja grada Šibenika.

19. travanj 2024 03:46