StoryEditorOCM
OstaloUtopija ili stvarnost

Svi hvale ideju Pere Mioča o pokretanju "Brešanovih dana"; iz kazališta još ne reagiraju, a u gradskoj upravi čekaju službenu incijativu

Piše Marija LONČAR
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
16. veljače 2017. - 18:37


-Split ima "Marulićeve dane", Dubrovnik "Marina Držića", Zagreb je velik sam po sebi, pa se "Krležini dani" održavaju u Osijeku, a s obzirom na to da se Ivo Brešan može mjeriti sa svakim od ovih velikana pisane riječi, a i da je rođen u svibnju, te da imamo obnovljene tvrđave na kojima se mogu izvoditi njegova djela, Krešimirov bi grad trebao velikom piscu u čast upriličiti manifestaciju "Brešanov svibanj u Šibeniku!



Ideja je to s kojom je redatelj i književni prevoditelj Pero Mioč javno istupio na nedavno održanoj tribini "Šibenik, mjesec dana bez Brešana", posvećnoj uspomeni na jednog od najvećih hrvatskih književnika koji je preminuo u 81. godini života.

– Njegovo djelo od čak 23 drame, 12 romana, dvije zbirke pripovijedaka i tri fenomenalna eseja, te neka još neobjavljena koja čekaju u rukopisima, neizmjerno je bogatstvo koje nam je ostavio – rekao je tom prigodom Mioč i pozvao gradsku knjižnicu, kazalište i gradsku upravu da organiziraju manifestaciju koja bi, ako se potrude, uvjeren je, mogla zaživjeti već ove godine u svibnju.

Festival od državnog značenja

Miočevu ideju svesrdno j epodržao redatelj Zoran Mužić, kojemu je Brešan bio srednjoškolski profesor i koji ga je zarazio kazalištem. Ta manifestacija, smatra Mužić, ne bi afirmirala samo Ivu Brešana kao jednog od najboljih dramskih pisaca kojeg je Hrvatska ikada imala, nego bi pokrenula i oživjela kazališnu scenu u Šibeniku, koja, smatra, jest solidna, ali bi je dodatni "impulsi" još više rasplamsali.



– Ideju Pere Mioča svakako treba podržati. Na tom festivalu trebale bi se izvoditi društveno angažirane predstave, pučki teatar, ogoljeno gledano, a u fokusu bi trebao biti autor, dramski pisac. Prije svega hrvatski, ali i autori iz zemalja u regiji, a i šire, jer je Brešan tu bio itekako izvođen i poznat, osobito u Poljskoj, što Pero Mioč najbolje zna – objašnjava Mužić.
Uvjeren je kako Šibenik ima snage i kapaciteta da organizira takvu manifestaciju, a novac ni u kojem slučaju ne bi smio biti prepreka jer bi se, osim iz gradske, trebao financirati i iz županijske te, svakako, državne blagajne.

Inicijacija u svibnju

– Festival bi se mogao organizirati i tako da se predstave, osim u Šibeniku, izvode i u Vodicama, Drnišu, Kninu… Uostalom, bio bi to na neki način hommage Brešanovu pisanju, budući da njegovi likovi dolaze iz Zagore, u kojoj je nalazio inspiraciju i koju je, uostalom, cijelu i prepješačio. Sve su to, naravno, tehnički detalji. Bit je da takav festival itekako ima smisla i razloga da postoji i da se održava – zaključuje Mužić, ali misli kako je teško očekivati da festival krene već ove godine, ali bi se za svibanj ipak mogao prirediti program s četiri-pet naslova koji bi, ističe, bio svojevrsna inicijacija u prava festivalska događanja sljedeće godine.

Miočevu ideju podržava i predsjednica Kulturnog vijeća Grada Šibenika Zdenka Bilušić i o tomu će se, kaže, vrlo skoro raspravljati na sastanku vijeća.



– Osim Brešanovih dana, postoje još neke ideje o tome kako da se odužimo Ivi Brešanu, velikoj i nezaobilaznoj figuri hrvatske kulture. Pavao Roca predlaže da mu se postavi bista u kazalištu, a autor bi bio Brešanov prijatelj, akademski kipar. Tu je i prijedlog da se kazalište nazove Brešanovim imenom. O svemu tome Kazališno vijeće će razgovarati, a što se tiče Brešanovih dana, mislim da je kasno da se kvalitetno organiziraju i pripreme za ovu godinu, ali svakako se mora već sada početi, jer dogodine to onda ne bi imalo smisla – tvrdi Bilušić.

Ni u gradskoj upravi nemaju ništa protiv. Miočevu inicijativu smatraju hvalevrijednom, ali to im to nije dovoljno da se pokrenu jer, kažu, službenu inicijativu o pokretanju festivala još nisu zaprimili.


Iz Grada očekuju da kazalište preuzme stvar u svoje ruke

Pročelnica za društvene djelatnosti u Gradu Šibeniku Mirjana Žurić smatra kako Brešanove dane u Šibeniku mora pokrenuti neka gradska kulturna ustanova, prije svega Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku.
– Također treba zatražiti i mišljenje Kulturnog vijeća Grada Šibenika, kako bi se dobio i realizirao kvalitetan projekt. Nažalost, u ovoj godini nerealno je očekivati da se održi jedna ovako zahtjevna manifestacija s obzirom na to da je potrebno osmisliti koncepciju i program, što je u ovom kratkom razdoblju, do svibnja, teško ostvariti. Svakako je vrijedno razmišljati o pokretanju manifestacije kojom bi se grad Šibenik na svojevrstan način odužio liku i djelu Ive Brešana, te smo spremni poduprijeti njezinu realizaciju u idućoj godini – kazala je Žurić.
Što na sve to kažu u šibenskom kazalištu, nije se, međutim, moglo doznati do zaključenja teksta. Do ravnateljice Maje Trlaje nije bilo moguće doći ni nakon višekratnih telefonskih poziva.

22. travanj 2024 19:00