Utopija ili stvarnost Svi hvale ideju Pere Mioča o pokretanju "Brešanovih dana"; iz kazališta još ne reagiraju, a u gradskoj upravi čekaju službenu incijativu

Utopija ili stvarnost


-Split ima "Marulićeve dane", Dubrovnik "Marina Držića", Zagreb je velik sam po sebi, pa se "Krležini dani" održavaju u Osijeku, a s obzirom na to da se Ivo Brešan može mjeriti sa svakim od ovih velikana pisane riječi, a i da je rođen u svibnju, te da imamo obnovljene tvrđave na kojima se mogu izvoditi njegova djela, Krešimirov bi grad trebao velikom piscu u čast upriličiti manifestaciju "Brešanov svibanj u Šibeniku!Ideja je to s kojom je redatelj i književni prevoditelj Pero Mioč javno istupio na nedavno održanoj tribini "Šibenik, mjesec dana bez Brešana", posvećnoj uspomeni na jednog od najvećih hrvatskih književnika koji je preminuo u 81. godini života.

– Njegovo djelo od čak 23 drame, 12 romana, dvije zbirke pripovijedaka i tri fenomenalna eseja, te neka još neobjavljena koja čekaju u rukopisima, neizmjerno je bogatstvo koje nam je ostavio – rekao je tom prigodom Mioč i pozvao gradsku knjižnicu, kazalište i gradsku upravu da organiziraju manifestaciju koja bi, ako se potrude, uvjeren je, mogla zaživjeti već ove godine u svibnju.

Festival od državnog značenja

Miočevu ideju svesrdno j epodržao redatelj Zoran Mužić, kojemu je Brešan bio srednjoškolski profesor i koji ga je zarazio kazalištem. Ta manifestacija, smatra Mužić, ne bi afirmirala samo Ivu Brešana kao jednog od najboljih dramskih pisaca kojeg je Hrvatska ikada imala, nego bi pokrenula i oživjela kazališnu scenu u Šibeniku, koja, smatra, jest solidna, ali bi je dodatni "impulsi" još više rasplamsali.– Ideju Pere Mioča svakako treba podržati. Na tom festivalu trebale bi se izvoditi društveno angažirane predstave, pučki teatar, ogoljeno gledano, a u fokusu bi trebao biti autor, dramski pisac. Prije svega hrvatski, ali i autori iz zemalja u regiji, a i šire, jer je Brešan tu bio itekako izvođen i poznat, osobito u Poljskoj, što Pero Mioč najbolje zna – objašnjava Mužić.
Uvjeren je kako Šibenik ima snage i kapaciteta da organizira takvu manifestaciju, a novac ni u kojem slučaju ne bi smio biti prepreka jer bi se, osim iz gradske, trebao financirati i iz županijske te, svakako, državne blagajne.

Inicijacija u svibnju

– Festival bi se mogao organizirati i tako da se predstave, osim u Šibeniku, izvode i u Vodicama, Drnišu, Kninu… Uostalom, bio bi to na neki način hommage Brešanovu pisanju, budući da njegovi likovi dolaze iz Zagore, u kojoj je nalazio inspiraciju i koju je, uostalom, cijelu i prepješačio. Sve su to, naravno, tehnički detalji. Bit je da takav festival itekako ima smisla i razloga da postoji i da se održava – zaključuje Mužić, ali misli kako je teško očekivati da festival krene već ove godine, ali bi se za svibanj ipak mogao prirediti program s četiri-pet naslova koji bi, ističe, bio svojevrsna inicijacija u prava festivalska događanja sljedeće godine.

Miočevu ideju podržava i predsjednica Kulturnog vijeća Grada Šibenika Zdenka Bilušić i o tomu će se, kaže, vrlo skoro raspravljati na sastanku vijeća.– Osim Brešanovih dana, postoje još neke ideje o tome kako da se odužimo Ivi Brešanu, velikoj i nezaobilaznoj figuri hrvatske kulture. Pavao Roca predlaže da mu se postavi bista u kazalištu, a autor bi bio Brešanov prijatelj, akademski kipar. Tu je i prijedlog da se kazalište nazove Brešanovim imenom. O svemu tome Kazališno vijeće će razgovarati, a što se tiče Brešanovih dana, mislim da je kasno da se kvalitetno organiziraju i pripreme za ovu godinu, ali svakako se mora već sada početi, jer dogodine to onda ne bi imalo smisla – tvrdi Bilušić.

Ni u gradskoj upravi nemaju ništa protiv. Miočevu inicijativu smatraju hvalevrijednom, ali to im to nije dovoljno da se pokrenu jer, kažu, službenu inicijativu o pokretanju festivala još nisu zaprimili.


Iz Grada očekuju da kazalište preuzme stvar u svoje ruke

Pročelnica za društvene djelatnosti u Gradu Šibeniku Mirjana Žurić smatra kako Brešanove dane u Šibeniku mora pokrenuti neka gradska kulturna ustanova, prije svega Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku.
– Također treba zatražiti i mišljenje Kulturnog vijeća Grada Šibenika, kako bi se dobio i realizirao kvalitetan projekt. Nažalost, u ovoj godini nerealno je očekivati da se održi jedna ovako zahtjevna manifestacija s obzirom na to da je potrebno osmisliti koncepciju i program, što je u ovom kratkom razdoblju, do svibnja, teško ostvariti. Svakako je vrijedno razmišljati o pokretanju manifestacije kojom bi se grad Šibenik na svojevrstan način odužio liku i djelu Ive Brešana, te smo spremni poduprijeti njezinu realizaciju u idućoj godini – kazala je Žurić.
Što na sve to kažu u šibenskom kazalištu, nije se, međutim, moglo doznati do zaključenja teksta. Do ravnateljice Maje Trlaje nije bilo moguće doći ni nakon višekratnih telefonskih poziva.

Naslovnica Ostalo

Najčitanije

Zaustavimo ovisnost Pedagoginja Zorana Vrbičić poručuje: Mi Dalmatinci jesmo glasni i temperamentni, ali ne znamo komunicirati. Znamo vikati, ali ne znamo saslušati i dati lijepu riječ.

Pedagoginja Zorana Vrbičić poručuje: Mi Dalmatinci jesmo glasni i temperamentni, ali ne znamo komunicirati. Znamo vikati, ali ne znamo saslušati i dati lijepu riječ.
Mobilna aplikacija koju će se u svakom trenutku moći koristiti mladi ovisnici ili općenito mladi ljudi kada se n...
Pedagoginja Zorana Vrbičić poručuje: Mi Dalmatinci jesmo glasni i temperamentni, ali ne znamo komunicirati. Znamo vikati, ali ne znamo saslušati i dati lijepu riječ.