StoryEditorOCM
KnjigeAna Udovičić

Dječja spisateljica objavila je CD s pričama za laku noć "Vilinske priče": Nemojte misliti da djeca ne vole i strašne priče

20. rujna 2017. - 14:25

Dječja spisateljica i članica Društva književnika za djecu i mlade Ana Udovičić objavila je CD s pričama za laku noć pod nazivom "Vilinske priče".

Nosač zvuka objedinjuje 20 audio priča u trajanju od tri do 12 minuta koje je autorica snimila prema istoimenoj knjizi objavljenoj prije dvije godine. Sve priče temeljene su na hrvatskoj i slavenskoj mitologiji, koje je Ana ispričala na vlastiti način i prilagodila ih potrebama modernog djeteta u dobi između šest i 12 godina. Autorici, koja svoja djela potpisuje djevojačkim prezimenom Bilić, povjerena je i emisija na valovima Županijskog radija Šibenik u kojoj ih sama čita. Zanimljivo je da joj je sedmogodišnji sin Vinko "posudio" glas za najavnu špicu, dok audio produkciju zahvaljuje radijskom tehničaru Nikoli Balvanu.



– Kako imam malo dijete koje ne može zaspati bez priče za laku noć, palo mi je na pamet da napisanu riječ pretočim u izgovorenu i podijelim s ostalima. Tako je došlo do tog CD-a koji, ruku na srce, nije vrhunsko profesionalno djelo, ali smo ga, u skladu s mogućnostima, napravili najbolje što smo mogli. Pripomogao je i Vinko, koji odrasta uz majku koja stalno nešto piše pa mu je to postalo prirodno okruženje. To je jednostavno u njemu i to voli. Prve reakcije na CD su pozitivne, a djeca su oduševljena čak i onim dijelom koji sadrži strašne priče. Mali čitatelji, odnosno slušatelji, zaista se ustraše, ali kako svaka od tih priča ima i određenu pouku, super mi je što im se, zajedno sa strahom, u sjećanje utisne i ta pouka – zadovoljno će autorica koja s početkom školske godine zahuktava pripreme za novu sezonu radijskih emisija.

 

Novost je što će u njima dati priliku osnovcima koji se također bave pisanjem priča i bajki. Dovoljno je da svoje radove pošalju na e-mail price.vilinske@gmail.com, a ponajbolji će biti pozvani da ih snime za radio. Emitirat će se petkom.
– I ovo je prilika za poziv mladim autorima da mi se jave i pročitaju svoje priče u eteru. Tako će napisano biti izgovoreno na živ i dinamičan način, onako kako ih djeca doživljavaju – mišljenja je spisateljica.



Iz tiska je, inače, do sada izišlo pet Aninih bajki za djecu: "Tajna bakinog tavana", "Vitezovi Rata", "Čuvar blaga", "Vilinske priče" i "Na kraju svijeta", no ovogodišnja dobitnica plakete Grada Vodica za doprinos kulturi i književnom izričaju nema predaha. Upravo piše svoju šest zbirku u kojoj je glavni lik – jedan stol.

– Ljudi će reći: ma što se ima napisati o stolu? A itekako ima. Bit će to zbirka od 20 priča koja prati "život" jednog stola od stabla, preko stolarske radionice, trgovine, do godina provedenih u jednoj obitelji. Taj stol prati odrastanje djece koja na njemu rješavaju domaće zadaće, sluša svađe mame i tate, prati obiteljske zabave, veselice, rješavanje križaljki... Na kraju, kako to obično biva, završava star i neželjen na smetištu. Ipak, spletom za njega sretnih okolnosti, biva pronađen, restauriran i opet počinje novi život. U najkraćem, u svemu što nas okružuje može se pronaći inspiracija za dobru priču – zaključuje Ana Udovičić.


Uređivala dječje emisije
Ana Udovičić je od travnja do lipnja ove godine bila urednica dječjih emisija za dobro jutro i laku noć "Male priče". Emisije su emitirane svakog radnog dana u 7.30 i u večernjem terminu u 19.30. Otvorila je i YouTube kanal na kojem objavljuje svoje audio priče.


Djeca su oduševljena čak i strašnim pričama. Zaista se ustraše, ali kako svaka od tih priča ima i određenu pouku, zajedno sa strahom u sjećanje im se utisne i ta pouka

25. travanj 2024 17:47