StoryEditorOCM
KnjigeŠto čitaju Šibenčani

Dajte mi malu i laganu knjigu za plažu

Piše Marija Lončar
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
14. kolovoza 2017. - 15:11


Knjiga je, uvijek se govorilo, najbolji čovjekov prijatelj, a ovoga ljeta više nego ikada. U Šibeniku se knjige čitaju i posuđuju više negoli prijašnjih godina, što potvrđuju podaci iz šibenske Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić", koja svakog ljeta dobije i po stotinjak članova više. Naime, mogućnost da se upišu sezonski, na rok od tri mjeseca, koriste mnogi šibenski Zagrepčani, oni koji ljetuju kod rodbine ili imaju obiteljske kuće, odnosno vikendice.

- Knjige se brže čitaju, pa se ljudi već nakon nekoliko dana vraćaju u knjižnicu i uzimaju nove naslove. Zbog velikih vrućina, većina posudbu obavi ujutro do 10 ili 11 sati. Udarni dan je ponedjeljak, a ako je slučajno krajem tjedna bio kakav praznik ili blagdan, gužve su ogromne, kao da je knjižnica bila zatvorena mjesec dana – objašnjava knjižničarka Marina Čalić Polegubić.
Vrijeme godišnjih odmora i visoke temperature, međutim, mijenjaju čitalačke navike i utječu na izbor omiljenog štiva.



- Čita se zabavnija literatura, odnosno ono za što ne treba prevelik napor i koncentracija. Trileri su ljeti manje traženi, jer oni koji vole taj žanr po ovim vrućinama biraju nešto manje "krvavo", uglavnom autobiografske romane poput "Ja sam Malala" ili "Bijela Masajka". Traže se knjige za plažu, jer korisnici se raspituju o veličini i težini knjige. "U igri" su one s mekim koricama i manjeg formata, jer im je to lakše nositi. Također, žele knjige s većim slovima, jer kako nam je objasnila jedna starija gospođa, zbog vrućine sve je u kući zamračeno, a svjetlo se ne može paliti da se dodatno ne grije kuća.

Žene čitaju puno više od muškaraca, dodaje Čalić Polegubić. Knjige, kao uostalom i tijekom ostatka godine, srednjoškolci i studenti ni ljeti baš ne obožavaju, pa bi zamišljeni profil tipične ljetne čitateljice u Šibeniku ovako izgledao: ima oko 40 godina, srednjoškolsko obrazovanje i voli povijesne ljubavne romane! Uglavnom one u trendu, bestselere, autora poput Julie Quinn i Lise Kleypas.

- Većina naših korisnika zna što hoće, dobro su informirani i dolaze s popisom knjiga koje žele posuditi. Ali posebna kategorija su oni koji kažu "dajte nam nešto lipoga"!

Vreli ljetni dani nisu, međutim, smanjili želju za "vrućom" literaturom, jer "Pedeset nijansi sive" i niz knjiga slične tematike itekako su tražene. Možda bi se moglo očekivati drugačije - ali, i takve knjige više čitaju žene. I to one u tzv. zrelim godinama!
Šibenčani čitaju i na stranim jezicima.

U šibenskoj knjižnici posjeduju i knjige na engleskom jeziku, kojih je najveći broj, te na njemačkom, talijanskom, francuskom i ruskom, te manji broj naslova na španjolskom. Uglavnom je riječ o suvremenim autorima beletristike, a knjige na engleskom očekivano su najtraženije.
 

19. travanj 2024 11:32