StoryEditorOCM
KnjigeNoć knjige počela matinejom

Predškolci i prvašići izradili taktilne slikovnice Zagonetke i darovali ih slijepom dječaku Mati Braliću

21. travnja 2017. - 15:00


Noć knjige, manifestacija koja potiče kulturu čitanja i popularizira knjigu, obilježava se danas u 234 grada širom Hrvatske, a u nju se ove godine uključilo 500 knjižnica, knjižara, odgojno-obrazovnih ustanova, muzeja, bolnica i udruga pisaca, među kojima i Gradska knjižnica Juraj Šižgorić.

Otvorenje je najavljeno u 18 sati, no u knjižnici su bogat program pripremili ne samo za poslijepodnevne nego i za jutarnje sate, jer je „matineja“ Noći knjige u šibenskoj knjižnici namijenjena najmlađim čitateljima i ljubiteljima knjige.

A da takvih nije mali broj potvrdilo je više od pedesetak mališana iz dječjeg vrtića Smilja koji su sa svojim tetama stigli u knjižnicu. I to u dvostrukoj ulozi: kao publika i kao sudionici predstavljanja taktilne slikovnice Zagonetke napravljene na osnovi istoimene knjige poznatog i nagrađivanog šibenskog pisac za djecu Aljoše Vukovića.

Naime, djeca iz vrtića Smilje i učenici 1. razreda OŠ Jurja Šižgorića pod mentorstvom svoje učiteljice Helene Šarić napravili su taktilno izdanje Zagonetaka, pa je osim tiskanog teksta, tražena zagonetka napisana i na brajici. Odgovor su pak djeca izradila u obliku reljefne slike kako bi svi koji ne mogu vidjeti odgovor mogli otkriti i dodirom. Svoje slikovnice djeca su darovala slijepom dječaku Mati Braliću koji je bio pozvan kao poseban gost dječjeg, jutarnjeg izdanja šibenske Noći knjige, a jedan će primjerak ostati i u knjižnici.

Ideju o izradi taktilne slikovnice pokrenula je knjižnica i tako još jednom pokazala da i te kako misli na najpoznatijeg i najpopularnijeg člana šibenske Udruge slijepih, kako je kazao tajnik Udruge slijepih Darko Juras, ali i na sve ostale slijepe osobe. Knjižnica je naime nabavila računalo za slijepe čim se preselila u Vitićevu zgradu na Poljani, a može se pohvaliti i zavidnim brojem zvučnih knjiga, također namijenjenih, slijepim osobama.

Jutarnji program Noći knjige u knjižnici nastavljen je otvorenjem izložbe dječjih likovnih radova na temu inicijala, koji su izrađeni u radionicama Odjela za vizualnu kulturu. Uslijedila je edukativno-ekološka radionica recikliranja papira, kviz za djecu o junaku knjige „Gregov dnevnik“ te potraga za knjigama u kojoj će djeca zadane naslove sama tražiti po policama.
Program se nastavlja popodne u 18 sati proglašenjem naj čitatelja, a potrajat će do iza 22 sata.

Cjelovit program Noći knjige u šibenskoj knjižnici možete vidjeti na njihovim mrežnim stranicama: http.//www. knjižnica-sibenik.hr
 
        

 
 
 

19. travanj 2024 01:54