StoryEditorOCM
KnjigeNakon pola stoljeća

Osvanuo Osvit - časopis za kulturu šibenskog Ogranka MH

25. siječnja 2017. - 14:51

Nakon pola stoljeća Šibenik opet ima svoj časopis. Riječ je o Osvitu, godišnjaku za promicanje kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja koji izdanje Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku. Glavna urednica Osvita je Zdenka Bilušić, ujedno i predsjednica šibenskih matičara, a uz nju članovi uredništva su i ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku Nataša Mučalo, ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević, stručni voditelj NP Krka Drago Marguš, ravnatelj šibenske knjižnice Vilijam Lakić te Ivica Poljičak, odnedavni državni tajnik.



Predstavljajući časopis i teme koje donosi, Bilušić je zahvalila svima koji su pomogli da Osvit ugleda svjetlo dana.
-Radili smo godinu dana. Tiskano je 500 primjeraka i nadam se da se svaki naći put do svog čitatelja. Pokrećući ovaj časopis željeli smo našu bogatu kulturnu i prirodnu baštinu na ovaj način čuvati i prenijeti na buduće naraštaje. Svi koji su surađivali u časopisu imali su slobodu u odabiru tema, a mi smo to sve na kraju objedinili. Zadovoljni smo kako smo u tome uspjeli u prvom broju. Nije bilo lako, ali nadam se da će nakon trećeg broja sve biti lakše – istaknula je Bilušić.



Osvit je tematski podijeljen u nekoliko cjelina. Prva su studije, rasprave i eseji, potom slijede osvrti i prikazi, sjećanje u povodu pete obljetnice smrti dugogodišnjeg ravnatelja šibenske knjižnice Milivoja Zenića, a časopis donosi i nekoliko pjesama Stjepana Gulina i jučer preminulog Mladena Bjažića kojemu je na promociji odana počast minutom šutnje.



Stihove dvojice pjesnika čitao je glumac Jakov Bilić, a u časopisu su objavljene i dvije kratke crtice Josipa Simsiga, dugogodišnjeg zaposlenika Šibenskog lista i Radio Šibenika.

Autori tekstova su Željko Krnčević i Tomislav Pavičić, Ana Petković Basletić, Branimir Zmijanović, Marijana Borić, Milivoj Blažević i Boris Dorbić, Karmen Krnčević, Anita Travčić, Gustav Červar, Ivo Šprljan, Sanda Barešin, Vesna Jurin Bakotić, Milorad Ćupurdija, Ivan Malenica, Ljubo Runjić, Sanja Veštić, Dragan Zlatović, Omer Rak, Drago Marguš, Zdenka Bilušić, Ivica Poljičak, Pavao Roca, Petar Mikuličin, Neven Ninić i Vilijam Lakić.



Promocija Osvita privukla je veliku pozornost Šibenčana koji su dupkom ispunili multimedijalnu dvoranu šibenske knjižnice, a mnogi su pohrlili kupiti svoj primjerak časopisa cijena kojeg je 50 kuna.

 
 
 

17. travanj 2024 23:49