StoryEditorOCM
Izložbešibenska gradska knjižnica

Oduševila je careve i umjetnike, znamenite i 'obične' turiste, a o njezinoj ljepoti, mitovima i legendama priča izložbeni postav: Krki nije odolio ni George Bernard Shaw

13. prosinca 2017. - 15:36

Broj sedam, sa svim svojim simboličnim značenjem, provlači se i kroz priču o rijeci Krki. Naime, Krka ima sedam slapova, bila je sedmi proglašeni nacionalni park u Hrvatskoj, a njezin riječni tok dug je 70 kilometara...

Krka ima svoje mitove i legende, poput one o Vilingradu i nesretnim mladencima Bogdanu i Miljevi, Gavanovim dvorima, Uzdah-kuli... Kroz stoljeća posjetili su je mnogi znameniti ljudi: putopisci, znanstvenici, književnici i umjetnici, ali i carevi i vladari... Mnogo je priča o Krki ispričano i redaka napisano, a sedam svojih priča o Krki odlučili su ispričati i u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu. U suradnji s NP-om Krka nastala je tako izložba "Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča", autorica koje je Dobrila Zvonarek.

Izložba je najprije bila postavljena u Zagrebu, a zatim u Kninu, te je sada došla i u Šibenik gdje će se u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" moći razgledati do kraja mjeseca.


Znakovita brojka sedam


– Brojka sedam suptilno se provlači i kroz priču o rijeci Krki, odnosno mi smo je tako prepoznali. O Krki je, kako je rekao Veljko Barbieri, napisano toliko toga da bi se mogao ispuniti cijeli prostor jedne knjižnice. Zato smo nastojali tomu pristupiti na drukčiji način. Izložba kroz sedam zaokruženih cjelina predstavlja značenje i ljepote rijeke: kroz oko etnologa, arheologa, povjesničara, umjetnika, geografa, stanovnika njezinih obala te suvremenog posjetitelja – kazala je Zvonarek.

Među najznamenitijim posjetiteljima Krke u njezinoj prošlosti bio je mletački putopisac i prirodoslovac Alberto Fortis (18. st.), čije je putopisno djelo "Viaggio in Dalmazia" postalo neizostavan vodič po Dalmaciji, mnogima čak i poticaj da uopće krenu na obale hrvatskog juga, ističu u NSK-u. Skradin i Skradinski buk dva je puta posjetio i Ivan Kukuljević Sakcinski, a ljepotama Krke nije odolio ni slavni George Bernard Shaw, dok je posjet cara Franje Josipa I. u travnju 1875. ima najveći odjek u europskoj javnosti.

Priče o Krki, Dinarinoj kćeri, "vili i gospodarici rike", kako je još u renesansi pisao Petar Zoranić u svojim "Planinama", na ovoj izložbi svoj sadržaj najvećim dijelom crpe iz fonda NSK-a koja je predstavljena na više od 30 panoa s fotografijama autorskog dvojca Marija Romulića i Dražena Stojčića. Prati je bogat, vrlo edukativan i besplatan katalog.

Uz autoricu izložbe, na otvorenju u Šibeniku govorili su i dr. sc. Drago Marguš iz NP-a Krka te dr. sc. Željko Miletić s Odjela arheologije Sveučilišta u Zadru.

Izložba "Krka u oku istraživača: rijeka u sedam priča" nastala je u sklopu projekta NSK-a "Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku", pokrenutog s ciljem promicanja značenja i važnosti očuvanja okoliša. NSK i NP Krka već su surađivali na trima tematskim izložbama vezanim uz arheološki lokalitet Burnum, podzemni životinjski svijet te vodu i krš kao fenomene rijeke Krke.

19. travanj 2024 21:20