StoryEditorOCM
IzložbeDanas otvaranje izložbe

'Hrvatska Mikena' u Arheološkome muzeju u Zagrebu

Piše Katarina Rudan
11. studenog 2017. - 10:49

U zagrebačkom Arheološkome muzeju bit će danas otvorena izložba "Velika Mrdakovica - rezultati najnovijih arheoloških istraživanja (2011. - 2013.)" autora Tonija Brajkovića, višeg kustosa antičke zbirke Muzeja grada Šibenika. Zagrebačku su izložbu, koja će biti otvorena do 9. prosinca, zajednički postavili Arheološki muzej u Zagrebu, Pučko otvoreno učilište Vodice i Muzej grada Šibenika, uz financijsku podršku Grada Vodica, vodičkog Pučkog učilišta i Zavičajne udruge vodičkog kraja u Zagrebu.

Svečano otvorenje počinje u 12.30 sati, a bit će začinjeno rimskim slasticama i pićem. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se mladi glazbenici Vita Vukov i Ante Sladoljev.

Izložba je nastala kao rezultat višegodišnjih iskapanja na nekropoli liburnsko-rimskog lokaliteta na padini Velike Mrdakovice u zaleđu Vodica koja je prvi put izložena u atriju vodičkog Kulturnog centra 2014. Otkriveni vrijedni nalazi značajni su za upoznavanje kulturno-povijesnog nasliujeđa vodičkog kraja na kojem će se temeljiti budući kulturno turistički razvoj Vodica.

Toni Brajković


Nakon tri desetljeća duge stanke u istraživanjima ovoga golemog arheološkog pretpovijesnog i antičkog lokaliteta, Muzej grada Šibenika je uz financijsku pomoć Grada Vodica, prije šest godina ponovno pokrenuo istraživanja za vrijeme kojih je pronađeno i istraženo petnaest grobova. Istraživanja su urodila nevjerojatno bogatim i jedinstvenim, tipološki različitim nalazima od više vrsta materijala: metala, kosti, keramike i stakla, najvećim dijelom uvozne provenijencije. Istaknuto mjesto svakako zauzima pužoliki stakleni riton, jedan od osamnaest pronađenih u cijelom svijetu, ili, ako gledamo podgrupe ovoga tipa, onda deveti primjerak jedne od dviju poznatih podgrupa.

Ta 2014. godina bila je izuzetno značajna za sam lokalitet, jer je proveden HERA projekt sufinanciran novcem Europske unije i Šibensko- kninske županije. Velikim zahvatima je istražena jedna petina samog tjemena brda, otkriveno i konzervirano osamnaest prostorija nekadašnjeg liburnsko-rimskog naselja i velikog obrambenog bedema. Napravljena je pješačko-biciklistička staza koja povezuje ostatke naselja s nekropolom i rimskom ograđenicom u podnožju te je cijeli lokalitet prezentiran i otvoren za javnost.

Zbog iznimnog bogatstva i raznolikosti otkrivenog materijala koji je dijelom uvezen iz svih krajeva Mediterana, a od kojih su neki izuzetni raritetni, lokalitet je od milja prozvan "Hrvatska Mikena".
 

19. travanj 2024 01:57