StoryEditorOCM
IzložbeGalerija sv. Krševana

Izlaže slikar i akademik Đuro Seder, čovjek koji ide svojim putem

Piše i snimila Marija Lončar
12. listopada 2017. - 23:45

Hrvatski slikar, pjesnik i akademik Đuro Seder (1927.) izlaže u šibenskoj Galeriji sv. Krševana. Ravnateljica Antonija Modrušan ne krije ponos što je mala galerija na Gorici ugostila takvu slikarsku veličini i legendu, kako je kazala.



Seder je rođen u Zagrebu, a slikarstvo je nakon diplome na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951. godine, specijalizirao kod profesora Marina Tartaglie. Radio je i kao ilustrator i tehnički urednik u izdavaštvu, bio i grafički dizajner, a kasnije počinje predavati na Akademiji na kojoj je neko vrijeme bio i dekan. Od umirovljenja 1998. Godine ima status profesora emeritusa, a redoviti član HAZU-a postaje 2000. godine te je od 2011. voditelj Gliptoteke HAZU-a.

Bio je član grupe Gorgona, izlagao u zemlji i inozemstvu, a objavio je i zbirku pjesama „Otac iz lonca“.



Njegovim slikarstvom dominiraju religiozne teme, a o svom stvaralaštvu Seder je jednom rekao: „Ovo je jedno ljudsko, patničko slikarstvo koje traje cijeli život, no sublimiralo je u sebi slikarske, tradicionalne i ljudske vrijednosti tako da iza njega stojim s punom odgovornosti“.



Na te umjetnikove riječi u tekstu kataloga podsjetila je povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat koja je otvorila šibensku izložbu zaključujući kako je Đuro Seder čovjek koji ide nekim svojim putem!ž

Izložba Đure Sedera u Galeriji sv. Krševana može se razgledati do 28. listopada.

 

23. travanj 2024 03:47