StoryEditorOCM
IzložbeGalerija gradske knjižnice

Otvorena izložba crteža travničkog Vodičana Franje Romića

Piše Marija Lončar
Foto Marija Lončar
21. veljače 2017. - 21:17


 
 
U galeriji Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ otvorena je izložba crteža Franje Romića.

Rođen je u Travniku 1945. godine kao četrnaesto, ali ne i zadnje dijete u obitelji. Nakon završene osnovne i srednje strukovne škole, smjer električar, odlazi trbuhom za kruhom u Njemačku gdje je godinama živio i radio te zasnovao obitelj. No, crtanje je oduvijek bila njegova ljubav, pa je čak povremeno i pohađao neke slikarske tečajeve uz Berlinu. Odlaskom u mirovinu, kako kaže, dobio je sve vrijeme ovog svijeta da se posveti crtanju.



Danas živi u Vodicama gdje se uključio u rad vodičke likovne udruge „More“. Do sada je imao četiri samostalne izložbe, a u Šibeniku prvi put izlaže.

-Puno hvala Zdenki Bilušić zahvaljujući kojoj je došlo do ove izložbe. Hvala i svima koji ste došli na otvorenje. Zaista nisam očekivao da ćete doći u tolikom broju – kazao je Romić.



Na izložbi u šibenskoj knjižnici predstavljen je tek manji dio Romićeva bogatog opusa. Velik dio izložbe predstavljaju portreti njegove obitelji: majke, brata i sestara u travničkoj nošnji. Upravo je portret u fokusu njegova zanimanja, a tehnika izražavanja uvijek je olovka bilo obična ili u boji.

 

19. travanj 2024 04:28