StoryEditorOCM
IzložbePrvijenac Nevene Petre Piližota

Mlada šibenska umjetnica inspirirana životom velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun

Piše Marija LONČAR
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
11. veljače 2017. - 14:39

Nije lako biti mlada umjetnica željna afirmacije u malom gradu kakav je Šibenik. No, za akademsku slikaricu Nevenu Petru Piložotu, koja se nakon studija u Zagrebu vratila u rodni grad s čak dvjema diplomama jer je, osim na Akademiji likovne umjetnosti, diplomirala i na Pravnom fakultetu, mala šibenska sredina veliki je izazov. Potvrđuje ona to i svojom najnovijom, prvom šibenskom samostalnom izložbom koja je otvorena u galeriji Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić".

 



Pod nazivom "Tuđa koža", Piližota se tako predstavlja serijom crteža inspiriranih djelom i životom hrvatske pjesnikinje Vesne Parun. Izloženo je 36 crteža nastalih u kombiniranoj tehnici olovke i novinskog papira, a da je galerija veća, i radova bi bilo znatno više pokazano, kaže uz osmijeh Nevena Petra Piližota.
– Vesna Parun je, unatoč svemu što je proživjela, bila i ostala heroina hrvatskog pjesništva, bez obzira na probleme na koje je nailazila u životu. Oni je nisu omeli da postane još veća. Ona je inspiracija svima nama da, bez obzira na uvjete u kojima čovjek raste i cvate, uvijek postoji način na koji je moguće isplivati i izgraditi sebe. U životu uvijek postoje neke prepreke, uvijek ima neko "ali"… Ništa nije savršeno, ničiji život, pa tako ni Vesne Parun. Ali ona je uvijek pobjeđivala, tako da njezinu aktualnost možemo osjetiti i danas bez obzira na to čitamo li njezine pjesme iz 50-ih, 60-ih, 70-ih… – kaže Nevena Petra Piližota.
Mlada šibenska slikarica počela se ozbiljnije baviti poezijom hrvatske književnice rođene na Zlarinu tek prije koju godinu dana, no vjeruje da će to nadahnuće još dugo potrajati.

 



– Izložba je posvećena poeziji Vesne Parun i njezinim pokušajima da pronađe odgovore na neka životno bitna pitanja. Crteži su dio projekta koji radim od 2013. godine. Puno je staza koje se otvaraju ako se samo malo zagrebe u stvaralaštvo velike pjesnikinje. Osobita mi je čast da sam imala priliku krenuti jednom takvom stazom. Nastojala sam u svojim radovima obuhvatiti što više tema i motiva koji su zanimljivi široj publici, a da opet ostanem u granicama, recimo to tako, tuđe kože – istaknula je Piližota i dodala kako uz poeziju ide i priča o percepciji, što promatrača u današnje vrijeme uvodi i u sferu medija.
– Tema je zapravo fokusirana na medije i njihovu ulogu u svakodnevnom životu. Zanima me položaj promatrača, gledatelja, kako pasivnog tako i aktivnog u tom procesu informiranja. Zanima me pitanje gdje je istina. Tko govori istinu i kako možemo doći do nje, spoznati sebe i druge, kako znati da smo na pravom putu i ispraviti nešto što ne bi trebalo biti prezentirano onako kako jest. Vjerujem da to zanima sve nas i nadam se da sam ponudila barem neke odgovore – kaže Piližota i podsjeća kako fragmenti i citati iz djela Vesne Parun prate većinu radova postavljenih u galeriji knjižnice, a šibenska publika može ih razgledati do 18. veljače.                                                                                                                              


Uskoro i u koloru
Iako je izložen tek manji dio njezinih radova, Piližota vjeruje kako će se i dalje nastaviti družiti s poezijom Vesne Parun i otkrivati sebe. Za svoje će akromatske crteže reći da su oni zapravo working in progress, ali nada se da će uskoro imati priliku da sugrađanima pokaže i svoju kolorističku dimenziju.


Najvažnija komunikacija s publikom
Nevena Petra Piližota iza sebe ima 20-ak skupnih i nekoliko samostalnih izložaba, a za svoj je rad dobila i niz priznanja i nagrada. Među ostalim, dobitnica je i Rektorove nagrade, stipendije Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente… Podaci iz životopisa, reći će, ipak su tek statistika, ali komunikacija i susreti s publikom ono su što je potiče da ne posustaje i ide dalje, reći će mlada slikarica.

19. travanj 2024 12:24