StoryEditorOCM
IzložbeS povezom preko očiju

Dođite u petak u muzej na izložbu, eksponate možete štipati, grliti, mirisati i slušati

9. veljače 2017. - 13:32


Kako slijepe osobe doživljavaju likovno djelo? Tim se pitanjem bavila akademska kiparica Ivona Biočić Mandić pa je o toj temi obranila i doktorat na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Izložba koja je tim povodom nastala bila je postavljena najprije u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a potom ju je vidjela splitska publika da bi u petak, 10. veljače stigla i u Šibenik, treći grad u Hrvatskoj u kojem će publika imati priliku osjetiti i doživjeti ovaj zanimljivi projekt.

Likovna djelo u percepciji slijepih, kako je nazvana izložba, bit će otvorena u 19 sati u prostoru za povremena izlaganja. Po mnogočemu jedinstvena je to izložba. Na njoj će se izlošci dirati, pipati, slušati, mirisati… Cilj je senzibilizirati osobe koje vide i potaknuti ih na empatiju prema onima koji umjetnost ne percipiraju vidom već drugim osjetilima. Stoga će izložbu videće osobe razgledavati s povezom preko očiju, objašnjava kustosica šibenskog muzeja Anita Travčić. Dodaje kako autorica izložbe već dvadesetak godina istražuje odnos umjetnosti i taktilne percepcije.

-Izložba je zapravo ambijentalna. Sastoji se od pet ambijenata, ali će u Šibeniku biti postavljena samo dva zbog veličine našeg izlagačkog prostora – kazala je Travčić.

Osim što je ambijentalna, izložba je i eksperimentalna jer na njoj, kaže, Travčić, i posjetitelji mogu intervenirati.

–Eksponati se mogu dirati, grliti, grepsti i slično. U tom smislu je izložba eksperimentalna. Videće osobe izložbu mogu doživjeti tako da stave povez na oči. To nije obvezno, ali stavljanje poveza je empatijski čin. Na zagrebačkoj izložbi 150 osoba stavilo je povez, a u Splitu 50 ljudi. Vidjet ćemo kako je će to biti u Šibeniku – rekla je Travčić.

Najnovija izložba u Muzeju grada Šibenika poziv je na avanturu osjetila, jer osim taktilno, može se doživjeti auditivno te olfaktivno, tj. preko osjeta sluha i mirisa Nakon što izložba bude otvorena, u 20. 30 sati počet će projekcija dokumentarnog filma „Dodir stopala, dodir ruku“ koji prati nastanak skulpture tapiserije u tvornici tepiha u Zaboku.


Izložba u tami

Izložba "Likovno djelo u percepciji slijepih osoba“ u muzejskoj dvorani za povremena izlaganja bit će u mraku, onoliko koliko taj prostor dopušta, kaže kustosica Anita Travčić. Reflektorima će biti osvijetljen tek pojedini elementi skulpture.
– To je zbog simbolike i senzibiliziranja videćih osoba, a ovom izložbom naš muzej daje svoj doprinos kulturnom i društvenom životu slijepih osoba. U Šibeniku ima 160 članova Udruge slijepih i slabovidnih, a jedna će slijepa osoba biti i vodič kroz izložbu do 5. ožujka koliko će ona biti kod nas otvorena – navodi Travčić.


Radionice za djecu

U sklopu izložbe, u muzeju će se održati i radionica za djecu od 10 do 14 godina na kojima će ona s povezom preko očiju taktilno istraživati i modelirati skulpture. Voditeljica radionica bit će autorica izložbe Ivona Biočić Mandić, a radionica će se održati u dva termina u 10 i u 11. 30 sati.

18. travanj 2024 04:56