StoryEditorOCM
BaštinaUMJETNIK U DRVU

Zvonko Mijić, jedini šibenski restaurator namještaja koji vraća gradu stari sjaj kaže: Spašavam višestoljetna vrata od smetlišta!

Piše Katarina Rudan
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA
25. studenog 2017. - 16:54

Šibenska stara gradska jezgra bogata je malim trgovima, palačama, grbovima i kamenim portalima, ali i drvenim masivnim vratima na starim kamenim zdanjima koja je, kao i portale, nagrizao zub vremena. Da ih se spasi od propadanja i u staroj jezgri "zaustavi" vrijeme, Grad Šibenik je 2016. godine, u suradnji s konzervatorima i restauratorima, počeo financirati njihovu obnovu u sklopu projekta "Obnova arhitektonskih detalja u staroj gradskoj jezgri".





Vrata ili vratnice, mnoge starije i od stotinu godina, obnavlja jedini šibenski restaurator namještaja, Zvonko Mijić, koji je taj zanat davno izučio kod talijanskih meštara. U njegovu radionicu u Ulici kralja Zvonimira 19 ponovo su se "uselila" stara gradska vrata. Naime, nakon tragične smrti vlasnika obrta "Torzo" Marka Grbelje u lipnju prošle godine, koji je bio nositelj projekta, posao je obustavljen i trebalo je vremena da se ponovno organizira. Radove sada vodi obrt "Renesansa", u vlasništvu konzervatora-majstora Bože Petretića, koji obnavlja kamene portale, dok drvene vratnice i dalje radi Mijić.





- Nastavio sam raditi preostala četvera vrata iz ugovora sklopljenog s Gradom. Do sada je, točnije do sezone 2016. godine, restaurirano šest vratnica. Nadamo se da će se projekt nastaviti pa bi, kako je već prije dogovoreno s Gradom, godišnje trebalo obnoviti osam do deset vratnica, te tri do četiri portala - kaže Mijić i dodaje da se u pravilu paralelno obnavljaju vratnice i portali iznad njih jer su oni česti uzrok propadanja drvenih vrata.





Na pitanje koliko ima vratnica u staroj gradskoj jezgri koje čekaju obnovu i spas od daljnjeg propadanja, Mijić odgovara:
- Na žalost, sve manje i manje. Vlasnici objekata ih ne popravljaju, nego zamjenjuju novima, u pravilu aluminijskim. Događa se ono najgore – izvorna vrata, često stara 200 do 300 godina, povijesne vrijednosti, koja su lice stare gradske jezgre, nerijetko završavaju na smetlištu.





- Zato sam sretan što je Grad prepoznao važnost ovog projekta jer doista trebamo spasiti što se spasiti dade. Otvoreno ću reći da je to zasluga gradonačelnika Željka Burića, koji je odmah prepoznao projekt i podržao ga, dok s idejom obnove vratnica do prijašnjih vlasti uopće nismo moglo doći. Kad je Burić čuo za projekt, sazvao je svoje suradnike i sastanak je - vjerovali ili ne - trajao sedam minuta. U tom kratkom vremenu dogovorili smo prioritete. Za sada su to obnova vratnica u Kalelargi i Zagrebačkoj ulici u kojima je i najveća cirkulacija ljudi, a koja su bila u najgorem stanju - kaže Mijić. Za njega je posebno interesantna Vodička ulica u kojoj je nekoliko vrlo zanimljivih vratnica u nizu. Kada bi se njih obnovilo, ulica bi mogla dobiti jednu vrijednu i lijepu turističku priču.





- Tek kad sam ušao u posao, shvatio sam koliko je prekrasnih starih vratnica. I sad kad hodam uličicama primijetim puno detalja na vratnicama i portalima, što prije nisam vidio - dodaje Mijić. Trenutačno u svojoj radionici obnavlja vratnice iz Kalelarge, Ulice kralja Tomislava 11, koja su skinuta sa zgrade izgrađene davne 1901. godine i na koju će, kad ih uredi, biti vraćena.





Posao je zahtjevan, traži puno strpljenja i radnih sati. Jedan od većih problema s kojima je suočen je kako doći do materijala. U pravilu, na vratima treba mijenjati donji dio koji najviše propadne, strune ili je drvo "okupirala" crvotočina. Do kvalitetnog drva ariša, jelovine i smreke, materijala od kojih su stara vrata napravljena, dolazi na razne načine.





- Drvo mora biti suho i kvalitetno, pa "pustim glas" prema obrtnicima ako mi mogu pomoći. Tako je i s nabavom željeznih elemenata: starih kvaka, kračuna, brtvela i zasuna. Zamolim i sugrađane koji čiste konobe ili tavane da stare stvari ne bacaju, nego da mi se jave prije nego ono što im ne treba bace. Uglavnom, snalazim se na sve moguće načine - na kraju će Mijić.


Konzervatori odlučuju o nastavku obnove


Planira li Grad nastaviti s financiranjem obnove vratnica i portala, upitali smo i dobili pozitivan odgovor. No, prvo treba privesti kraju već ugovorene poslove koji obuhvaćaju radove na dva kamena portala i četiri drvene vratnice u staroj gradskoj jezgri, koji bi trebali biti gotovi do sredine prosinca ove godine. Radovi na gotičkoj bifori u Ulici sv. Nikole Tavelića (kuća Blaće), koji su također dio ovog projekta, okončani su u lipnju ove godine.


- Za ove radove u proračunu grada Šibenika za 2017. osigurano je 240.000 kuna, a isti iznos predviđen je i u proračunu za 2018. godinu. O tome koji će portali i vrata biti obnovljeni u sljedećoj godini odlučit će Konzervatorski odjel u Šibeniku, čiji nam djelatnici daju smjernice za radove na obnovi kulturne baštine. Inače, u 2016. godini, pod vodstvom pokojnog Marka Grbelje, obavljeno je radova u iznosu od 150.000 kuna, na šest kamenih portala i drvenih vratnica - odgovorili su nam iz gradske uprave.

16. travanj 2024 21:40