StoryEditorOCM
BaštinaSuhozidna ekstravaganca

Petnaest volontera iz pet europskih zemalja mjesec dana istraživali arheološko nalazište Colentum

Piše Šibenski.hr
17. listopada 2017. - 11:21

Projekt kratkoročne Europske volonterske službe Suhozidna ekstravaganca 3 uspješno je proveden u Murteru od 16. rujna do 16. listopada 2017. Godine. Udruga Argonauta provela je ovaj projekt u partnerstvu sa udrugama Joint iz Italije, Semper Avanti iz Poljske, Alternativi International iz Bugarske, The Third Eye Association of Mediterranean iz Turske te udruge Asociacion Arrabal AID iz Španjolske u sklopu programa Erasmus +, a uz financijsku potporu Agencije za mobilnost i programe EU.  
 


Petnaest volontera iz pet europskih zemalja proveli su mjesec dana u Murteru i svojim volonterskim radom doprinijeli valorizaciji arheološkog nalazišta Colentum. Javnost je aktivnosti volontera mogla pratiti putem stranice EVS Dry Stone Wall Extravaganza 3 gdje su volonteri izvještavali svakodnevno o njihovim zadacima, aktivnostima na volonterskoj službi, ali i o slobodnom vremenu koje su koristili za upoznavanje otoka Murtera i okolice. Osim toga, povodom Europskog dana jezika, volonteri su organizirali sajam na kojem su se predstavili lokalnom stanovništvu, turistima i posjetiteljima te ih upoznali sa svojim jezikom, hranom, muzikom i kulturom općenito.   
 
Volonteri su najveći dio svoje volonterske službe proveli na području arheološkog nalazišta Colentum. U prvom dijelu kratkoročne volonterske službe, uz pomoć arheologa i suradnika iz Muzeja grada Šibenika istraživali su dio vile rustike na Colentumu, dok su drugi dio vremena proveli čisteći Colentum od raslinja te gradeći suhozid uz arheološku plažu zajedno sa majstorima suhozida iz Nacionalnog parka Kornati. Osim rada na terenu, volonteri su imali priliku iskazati svoju kreativnost na radionicama osmišljavanja lutkarske predstave na temu Colentuma. Kroz ovu radionicu vodila ih je lutkarica Ivka Babić iz zagrebačkog Kazališta lutaka.  
 


Glavni ciljevi ovog projekta, unapređenje znanja i podizanje svijesti o važnosti kulturne i arheološke baštine kao zajedničke Europske vrijednosti i njenog potencijala u terminima održivog razvoja lokalnih zajednica, razvoj volonterizma i dobrotvornog rada u zajednici te informiranje mladih o mogućnostima unutar programa Erasmus + kroz ovaj su projekt u potpunosti ispunjeni. Uz dobru suradnju sa partnerima, uspješnoj provedbi projekta doprinijela je i dobra suradnja udruge Argonauta s dionicima iz različitih sektora: Općinom Murter- Kornati, TZ Murter-Kornati, komunalnim poduzećem Murtela, PZ Kornati, Muzejem grada Šibenika, OŠ Murterski škoji,  JU NP Krka te NP Kornati.

16. travanj 2024 16:17