StoryEditorOCM
BaštinaPOKRAJ KALELARGE

Gotička bifora ukazuje se na kući Blaće (FOTO)

23. svibnja 2017. - 14:15

Kad je prije 22 godine otkrivena gotička bifora na zidu kuće Ante Blaće u Ulici Nikole Tavelića broj 11, do tada skrivena ispod žbuke fasade ožbukane u nekoj obnovi početkom 20. stoljeća – bio je to prvorazredan događaj za istraživače stare gradske jezgre i konzervatore, a često je to posao u jednom. Konzervator Ivo Šprljan povest će 1998. unutar Konzervatorskog odjela iznimno značajan program STANADI – Starine naše drage – u kojem je tražio sponzore i donatore baš za uređenje niza vrijednih detalja u staroj gradskoj jezgri. No, bifora je bila prekrupan zalogaj za taj program.

Detalji, odnosno manji arhitektonski elementi, nisu "spadali" pod financiranje Ministarstva kulture, ni Grad nije imao fond za takvo što, i tako je konzervator, dipl. ing. arh. Ivo Šprljan, započeo dugogodišnju aktivnost u kojoj je na svoj naizgled samozatajan, ali nevjerojatno temeljit i uporan, i naposljetku efikasan način, pronalazio donatore i spašavao vrijedne arhitektonske detalje. Poslije je na tragu toga materijala – i to referirajući se na šire područje – napisao knjigu "Crtice o šibenskim starinama", koja nije ništa manje vrijedna od svih zahvata koje je poduzeo i svih detalja koje je uspio restaurirati u staroj gradskoj jezgri. Zamisao je bila da uz svaki uređeni detalj stoji i pločica s imenom donatora. Onda su te pločice završavale ovako i onako, devastatori i grafiteri obavili su svoj dio posla i STANADI je, što zbog sve težeg pronalaženja donatora, zadnjih godina nekako mrvicu utihnuo.

A gotička bifora... ona je ostala stajati otkrivena, ali neuređena, u zidu kuće Blaće. Čak je umro i njezin prvi restaurator Marko Grbelja, tamo iz 2008. godine kad su skupljena neka sredstva, a radovi počeli pa stali.
Vidno zadovoljan što su ovih dana konačno nastavljeni restauratorski radovi na bifori, konzervator Šprljan kaže:
– Sad je Grad odlučio financirati definitivnu restauraciju gotičke bifore budući da u zadnje dvije godine upravo Grad izdvaja sredstva za obnovu detalja. Sad postoji i osoba zadužena za taj posao, to je Nataša Vrcić. Proračun za biforu bio je oko stotinu tisuća kuna, a Grad će za ovu tranšu poslova izdvojiti 79 tisuća. Posao će biti dovršen za oko dva tjedna.

Predivna gotička bifora na kući Blaće, nekoliko metara od Kalelarge, tek je jedna od četiri sačuvane u gradu. Kad su je uzidavali u žbuku, potrudili su se da ništa ne strši izvan plohe pročelja, pa su otklesani svi stršeći detalji... "otišle" su konzole s klupicom, dijelovi kapitela prema ulici, ukrasni akroterij na vrhu lukova i dekoracije lukova prozora. Od ostale tri gotičke bifore u gradu, ni jedna nema sačuvan središnji stup – bitan elemenat obnove.

– Kako nismo znali kako su, na primjer, izgledali kapiteli, napravili smo ih analogijom s onima koji su sačuvani na tim drugim biforama. U zidu kojim je bifora zatrpana našli smo dva fragmenta klupice i po tome nju rekonstruirali... a važno je i reći da se sve radi isključivo iz kamena. Voditelj radova je restaurator Božo Petrečić iz Istre, odnosno njegova tvrtka "Renesansa".
Obnova gotičke bifore je četrdeseti projekt iz programa STANADI Konzervatorskog odjela, koji je zaživio marom konzervatora Ive Šprljana.

23. travanj 2024 19:19