StoryEditorOCM
BaštinaPričam ti priču

Muzej grada Šibenika obilježio Svjetski dan pripovijedanja, pričama ga otvorila dječja spisateljica Ana Bilić Udovičić

21. ožujka 2017. - 17:02

Nakon radionice za djecu potaknute izložbom Dječje igračke iz hrvatske baštine koju su vodile korisnice Centra za pružanje usluga u zajednici, Muzej grada Šibenika pridružio se obilježavanju Svjetskog dana pripovijedanja.

Svoje priče u 18 sati počela je pripovjedati Šibenčanka Ana Bilić Udovičić, renomirana dječja spisateljica, a potom su se u muzejskom prostoru zaredale priče iz raznih europskih i jedne azijske zemlje. Posjetitelje je ruskim narodnim pričama, tako, poučila Svetlana Vranjić, rođena Maximova, porijeklom iz uralskog grada Verhoturja. Narodne priče sa Sicilije, pak, pripovjedala je Maria Rita Rando Baranović,  koju korijeni vežu sa sicilijanskom Messinom, dok je Petar Veligdenski rodom iz Skopja auditorij upoznao sa makedonskim narodnim pričama.  Erhan Hur,  porijekom iz Izmira ispričao je turske narodne priče, a Aziju je u pripovjedačkom duhu predstavila Mina Keshavarz iz iranskog grada Shiraza.  

Globalna proslava umijeća usmenog pripovijedanja, inače, slavi se svake godine na proljetni ekvinocij na sjevernoj, a na jesenski ekvinocij na južnoj zemljinoj polutci. 

- Sudionici dijele svoje priče i nadahnuća, učeći jedni od drugih i stvarajući međusobne kontakte. Važnost ove manifestacije je u činjenici da je to prvo globalno slavlje pripovijedanja. Važno je i da se javnosti i medijima pripovijedanje prikaže kao oblik umjetnosti. Ova međunarodna manifestacija posvećena usmenom pripovijedanju dobila je svoj konačni oblik 2003. godine, od kada se obilježava u više od 25 zemalja na svim kontinentima. Svake se godine odabere tematski okvir priča s kojima se proslavlja ovaj dan. Ove godine tema manifestacije bile su transformacije-kazala je Marija Krnčević Rak, kustosica Muzeja grada Šibenika.
 

18. travanj 2024 15:42