StoryEditorOCM
BaštinaMonografija autora Vinka Bulata uz 15. obljetnicu rada KUU-a 'Zvona Zagore'

Škrinja tradicijske kulture - riječju i slikom

Piše Katarina RUDAN
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
27. prosinca 2016. - 17:21

Petnaest godina rada i djelovanja Kulturno-umjetničke udruge "Zvona Zagore " iz Mirlović Zagore obilježeno je tradicionalnim božićno-novogodišnjim koncertom te predstavljanjem monografije Udruge pod nazivom "Naših petnaest godina kroz riječi i fotografije". Izdavač i nakladnik je KUU "Zvona Zagore", a njezin autor je Vinko Bulat, voditelj Udruge. O monografiji su minule subote u Domu kulture u Unešiću govorili Jakov Grbeša, nastavnik hrvatskoga jezika, i Josipa Prpa, dipl. etnologinja.
– Monografija je škrinja tradicijske kulture našega kraja koju smo brižno sakupljali tijekom petnaest i više godina. Svaka otpjevana pjesma, svaki plesni korak koji su naši folkloraši izveli priča svoju priču o tom trenutku, o toj manifestaciji, o tom danu. Svaki izvedeni program svima je draga uspomena, posebnost, jedinstvenost, a brojne fotografije govore više od riječi. Ona je podsjetnik sadašnjim i budućim generacijama na one koji su pjevali svoje pjesme, igrali svoja kola, obnavljali svoje običaje i nošnju, pronosili ime Mirlovića i čitavog kraja diljem Lijepe naše i šire. U monografiji su zapisani sati proba, dani izvođenja programa i 15 godina ljubavi prema onome što radimo – kazao je autor Vinko Bulat.

Prigodni koncerti

Monografija je, dodao je Bulat, tiskana u dovoljnom broju primjeraka. Namijenjena je svim bivšim i sadašnjim članovima te svima koji su zainteresirani za rad Udruge i njihovu tradicijsku kulturu, a može se nabaviti u prostorijama Udruge u Mirlović Zagori. Trenutno je u Udruzi 41 član, a bivših je 63. Inače, uz 15. godišnjicu postojanja, KUU "Zvona Zagore" proteklog je vikenda priredio dva koncerta.
U subotu je u Domu kulture u Unešiću održan tradicionalni, sedmi po redu, božićno-novogodišnji program u kojem su, uz domaćine, sudjelovali muška i ženska klapa KUD-a "Filip Dević" iz Splita, kao i pjesnik Frane Bilić. U nedjelju 18. prosinca priređen je i koncert adventskih i božićnih pjesama u crkvi Marijina Uznesenja u Mirloviću na kojem su sudjelovali Zbor župe sv. Roka iz Jesenica pokraj Omiša i Gradski pjevački zbor "Neuma" iz Drniša.

19. travanj 2024 09:33