StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Nećeš moga uživati truda!

14. listopada 2017. - 19:50


Kako je ono glasila parola? Ni zrno žita neprijatelju! A zna se ko su neprijatelji – uhljebi i paraziti koji nam žele oteti našu teško zarađenu turističku kunu. Malo im je bilo novaca pa su digli PDV u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto. Skoro pa duplo! I mislili su da će im za sto posto porasti i prihodi od poreza. Ili se čak i udvostručiti, s obzirom na odličnu – nikad bolju - turističku sezonu u kojoj se svake godine ruše rekordi. Ali, nećeš majci. Ili što je Mamić rekao Štimcu, pa ušlo u narodnu predaju – Nećeš, razbojniče!

Poduzetan svijet

Zaboravlja naša porezna uprava s kim posla ima. Pa nisu im ovo krotke ovčice koje oni muzu i strižu kako se sjete, nego poduzetan svijet koji je sam sebi stvorio posao i sam sebi isplaćuje plaće. Nije njega HDZ ni SDP, bogami, na čelo kafića stavio. E, pa kad ćeš ti tako, on će ovako. I svake godine osnovati novo "jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću" koje je prvih godinu dana oslobođeno plaćanja PDV-a.

Jer, zakon kaže da poduzetnik početnik u tek registriranom društvu s ograničenom odgovornošću ima pravo imati promet do 230 tisuća kuna a da ne uđe u sustav PDV-a. Takav se promet u velikim ugostiteljskim objektima ostvari relativno brzo, nakon čega slijedi ulazak u sustav PDV-a od 25 posto, pa su ugostitelji otkrili da im zakon dopušta registriranje novog društva na tuđe ime i kretanje ispočetka do dopuštenih 230 tisuća kuna. Jednom je fast food na ime sina, drugi put je na ime kćeri i tako redom.

Brešanov "Hamlet

- Mogu tako svake godine osnovati novu tvrtku i nikad ne platiti PDV jer su prve godine rada oslobođeni davanja - kažu porezni konzultanti za Slobodnu Dalmaciju. Kao da slušamo Andyja Dufresnea iz "Iskupljenja u Shawshanku". I njegovo pitanje sadističkom stražaru - "Vjerujete li svojoj ženi? Ako joj vjerujete, možete zadržati cijelu sumu, ne platiti ni dolar poreza. I to sve legalno!" Samo, tamo je Dufresne izuzetak, pa je po njemu snimljen film, a ovdje Dufresnea ima koliko hoćeš.

U svakom lokalu sjedi po jedan. Imamo ih za izvoz. Nije to klijentela koja je odrasla na Shakespeareu pa da je muče visokoumne dvojbe i dileme. Nego na Brešanovu "Hamletu" u kojem je samo jedna dvojba – "Ili ću ga ja njemu, ili će ga on meni." S pripadajućim dodacima... I "Nećeš moga uživati truda neg ćeš isti od labuda muda!" i "Odi amo Boga li ti tvoga, pa da vidiš brajko ko će koga".
 

19. travanj 2024 11:18