StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Burićeva bajka o 'Zelenom gradu'

21. rujna 2017. - 14:55

Tresla se brda, rodio se "Zeleni grad'. Ili čak niti to. Od grmljavine od prije tri mjeseca - "Krećemo u reorganizaciju komunalnih tvrtki. One moraju biti efikasnije", što je šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić izjavio netom nakon ponovno dobivenih izbora, kao friški pobjednik. Danas se s odgovorom na pitanje što se zapravo misli kada se kaže "Zeleni grad" luta kao kiša oko Drniša.

Naime, prva informacija koja je izazvala uzbunu, kako među novinarima, tako i strku među svima involviranima, bila je kada je u pozivima za Gradsko vijeće osvanula točka da se osniva nova gradska firma "Zeleni grad". I ništa više. Materijali će biti dostavljeni naknadno. A kada se nova tvrtka osniva, onda, jasno ide sve novo, ispočetka, a na koncu tog početka ide i natječaj za novog direktora.


Strka i panika


To je izazvalo strku i paniku u "Gradskoj čistoći" pa se dosadašnji direktor Novica Ljubičić, koji baš politički i ne stoji najbolje, oboružao svojim zaposlenikom i pomoćnikom Antom Rakićem - ipak je on tajnik Županijskog odbora, stoji kod Dujića znatno bolje nego on, a i brat mu je Paško Burićev zamjenik pa će i on reć koju rič zatriba li, a uvik triba – i pravac u gradsku upravu da vidi što gradonačelnik smjera. Što se tamo dogodilo nije teško zaključiti. Umjesto o "novoj tvrtki" u medijima se počelo govoriti o fuziji, odnosno o spajanju "Zelenila" Siniše Burića "Čistoći" Novice Ljubičića. "Novica će biti direktor, a Siniša Burić će mu biti pomoćnik, saznajemo u šibenskoj gradskoj upravi" – piše se po portalima. I još se dodaje kako se dvije tvrtke ne spajaju nego se "Zelenilo" pridružuje gradskoj "Čistoći" jer su "pravnici utvrdili da je to najbolje rješenje." Moš mislit! Najbolje rješenje za što?

Za gradonačelnika da se izvuče iz gabule u koju je iznenađen vlastitom hrabrošću i nehotice upao? Pa sada fingira da čini korak naprijed, a u stvari je to dva nazad.
Jer, ne može gradonačelnik, ako želi da ga itko shvati ozbiljno, izjaviti "Niti izgledom niti održavanjem zelenih površina niti čistoćom "Zelenilo" - dobiva novo ime. Treba li za to uopće praviti ovoliku frtutmu?


Pomoćnik kao dota


"Neće biti novog pravnog subjekta, nitko neće ostati bez posla, a grad će biti čistiji i uredniji", najavljuje naš gradonačelnik. S kojim se teško složiti. Jer ne živimo u bajkama. Ako nije mogao natjerati direktore "Čistoće" i "Zelenila" da rade (bolje) svoj posao dok su bili u dvije tvrtke, zašto misli da će to uspjeti sada kada su u jednoj? I kada je de facto nagradio i jednog i drugog za činjenicu da nije bio zadovoljan ni čistoćom ni zelenilom? Ljubičiću je dao još više ljudi - moguće da zato digne sebi i plaću u novoj sistematizaciji - a Siniši Buriću izliku da kao njegov pomoćnik ne radi ništa.

Jer, zašto bi radio, pa nije više direktor? Nije ni odgovoran, Novica je. A ako njega nije gradonačelnik mogao natjerati da radi kako treba - jer je bio nezadovoljan i izgledom i održavanjem zelenih površina - kako bi onda to mogao Novica? Koji k tome svog pomoćnika nije ni birao, nego ga je dobio u dotu.

20. travanj 2024 03:32