StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

'Brko' iz HDZ-a poručuje: Direktori, napustite vijeće!

7. svibnja 2017. - 11:20

Lista HDZ-a u gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji je jedno od većih iznenađenja izbora 2017. Na njoj, naime, nema ni jednog direktora gradske ili županijske tvrtke, ustanove i(li) uprave. U HDZ-u, najavio je to Nediljko Dujić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a, neće više biti dupliranja funkcija. Neće se moći dogoditi da netko bude primjerice ravnatelj neke županijske uprave, a vijećnik u Gradskom vijeću grada Šibenika. Ni obratno.

 

Dosad su, naime, sukob interesa, zbog sudjelovanja u izvršnoj i predstavničkoj vlasti direktori gradskih tvrtki izbjegavali tako što bi se kandidirali na listi za županijsku skupštinu, pa bi bili županijski vijećnici. Više neće. Mudar je to potez čelnika HDZ-a. Uvijek kada je dolazilo do problema u HDZ-u, dolazilo je zato što su "neki drugovi", odnosno "gospoda" gomilali dvije, tri, četiri ili pet funkcija, s kojima je dolazila i zamašna moć – bili su glavne baje, bog i batina, u gradu i županiji – koje se pitalo za sve. Predsjednik uprave ode, predsjednik ovoga tu i tamo, ništa nije moglo bez njih. A nije zgorega bila ni naknadica koja se primala što u nadzornim i upravnim odborićima, što u Gradskom vijeću ili Županijskoj skupštini. Tisuću i pol, dvije tisuće kuna mjesečno – nije puno, ali u četiri godine skupi se za kakvi kreditić za koji manji autić. Ili za platiti dici stan na fakultetu.

 

Istodobno, dečki koji su po općinama i selima, gradskim četvrtima i kvartovima, na prvim linijama Mjesnih odbora - tamo gdje je HDZ i kovao i kalio sve svoje pobjede - za stranku bili spremni učiniti sve, u ponoć i u podne, često su ostajali po strani zbog "vječno zaslužnih". A onda bi na idućim izborima HDZ te svoje prvoborce i operativce koji su "znali znanje" ili ga u stranci ispekli na idućim izborima dobivao protiv sebe. I gubio. I izbore i općine. Ni rat ni izbori ne dobivaju se bez pješadije. Džaba ti reklame, Krešo Macan, Ankica Mamić i lipe slike ako nemaš svoga čovika. A još bolje svoje ljude – da ti kaže kakva je "tute" situacija. Koga bi tribalo uvatit i s kin bi valjalo razgovarat. No, kao što kažu u televizijskoj reklami, to nije sve. Dujić ide čak i korak dalje, pa najavljuje kako će i svi s liste dobiti prigodu okušati se kao vijećnici, i u gradskim vijećima i u Županijskoj skupštini. Nakon dvije godine će se vijećnici rotirati, pa će oni koji su ušli u vijeće zamijeniti mjesta s onima koji nisu. I demokratično i pametno, nema što. Na taj način svi će participirati u političkom životu i stranke i lokalne (samo)uprave, a i postat će irelevantno na kojem je tko mjestu liste, kada će svatko dobiti šansu i priliku.

 

Skradinski gradonačelnik koji je postao predsjednik Županijskog odbora, pobijedivši favorizirane Pauka i Kulušića, tako što je sišao s bine kako bi HDZ-ovim izaslanicima u "Solarisu" i figurativno pokazao ono što hoće kada im je rekao "ja želim biti jedan od vas", svoj predizborni program počeo je, izgleda, polako provoditi u djelo. Zvuči malo račanovski, ali je dujićevski - "Politika svima a ne samo njima." Ne samo malom krugu odabranih, koji se raje i običnih članova site svake četiri godine, kada triba nagoniti na "žare". To u HDZ-u nije bilo lako provesti u djelo, ali Dujić je to kroz predsjedništvo Županijskog odbora nametnuo kao stav stranke. Ako je Plenković na slučaju Mosta pokazao liderske crte karaktera, onda ga i skradinski 'brko' u tome uspješno slijedi – najprije je pokazao Begonji da mu ne može diktirati tko će biti kandidat za dožupana, a sada je i stranačkim vukovima i interesnim skupinama pokazao da im - za početak - može makar nagaziti na rep. U socijalizmu je bilo "Imaš kuću, vrati stan", a sada traje akcija - "Imaš direktorski, vrati vijećnički mandat!"

18. travanj 2024 10:28