StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Miljevački lobi uzvraća udarac

18. veljače 2017. - 19:57


'Nikad ne reci nikad' – nije samo naslov filma o Jamesu Bondu, nego i vrlo popularan citat u domaćoj politici. Tako je i Stipe Petrina konačno izjavio ovih dana kako ga funkcija župana 'za sada' ne zanima. I kako će se po četvrti put kandidirati za načelnika Primoštena. Što je i logično. Jer, unatoč najavama kako bi se mogao kandidirati za župana i unatoč činjenici što lijeva koalicija, odnosno SDP, nakon ostavke Ivana Klarina, na tom mjestu nema adekvatan izbor, Stipe je pametno procijenio da nema potrebe trčati za golubom na krovu. Kad goluba – a ne samo vrapca - već ionako ima u ruci. Ne možeš na dva mjesta, ne kandidiraš se u Primoštenu, izgubiš u utrci za župana, to znači sigurnu političku smrt, odnosno penziju, ma koliko se on još jesenas tješio da je i Trump u 70-oj postao predsjednik. Pa šta ne bi i on mogao biti župann.
 

Koga za dožupane?


U svakom slučaju, ako itko ima šanse protiv Gorana Pauka, onda ima on. No, pobijediti HDZ-ovog župana u HDZ-ovoj utvrdi, sliči pomalo na pothvate iz akcijskih filmova tipa 'Ubij sve i vrati se živ'. To je i na filmu teško izrežirati, pogotovo što ni cijela lijeva scena koja bi Stipi trebala dati suport i ne stoji Bog zna kako dobro kod birača. Navodno, po najnovijem istraživanju javnog mnijenja koje je naručio HDZ, oni u gradu Šibeniku imaju 36 posto, SDP svega 17 a Stipe Petrina čak 11 posto potpore birača. Ostalih nema na vidiku, navodno nitko od njih ne prelazi izborni prag. Ono što HDZ-ovce naročito veseli je potpora gradonačelniku Željku Buriću koja je značajno veća nego stranci. I tolika da bi, vele izvori iz stranke, mogao ako se poklope sve okolnosti, čak proći i u prvom krugu. Ali, unatoč tome što je, kako se javno hvale, potpora Pauku takva da bi i on mogao proći u prvom krugu, u HDZ-u imaju drugih problema. A oni glase – koga ćemo za dožupane?
Drniška struja u stranci drži da je došlo vrijeme da se ponovno vrati lijepi običaj da jedan od dožupana bude s područja bivše općine Drniš, što izgleda dosta logično. Šibenik ima župana, Skradin i Vodice saborske zastupnike, pa bi bio red da Drniš i Knin dobiju po jednog dožupana. U Kninu su se karte tako posložile da će kandidati za dogradonačelnike, kako je obznanila Josipa Rimac, biti Slaven Ivić i dosadašnji gradonačelnik Nikola Blažević. I taj je izbor znakovit. Ukoliko prođu, zaslužna će biti Josipa, a ako propadnu, propast će svi zajedno. Neće se ni teoretski dogoditi da recimo Nikola Blažević prođe kao dožupan, a Josipa ne prođe kao gradonačelnica. U tom bi se slučaju nakon izbora vratio i kao predsjednik Gradskog odbora kninskog HDZ-a a ona bi izgubila sve. Zato je najbolje da Nikola bude zajedno s njom, a kandidatkinja za dožupana bude Ana Marić, inače kći bivšeg HDZ-ovog dožupana Vinka Marića.
 

Begonja gura Zlatka


A u Drnišu, gradonačelnik Josip Begonja za prvog dožupana gura Zlatka Kulušića, inače malo poznatog vijećnika Županijske skupštine. S Begonjinom potporom, Kulušić je dobio prednost ispred Darije Puljić, koja u Drnišu vodi županijsku ispostavu Upravnog odjela za prostorno uređenje i gradnju, što se u narodu kolokvijalno zove 'šefica od građevinskih dozvola'. No, takvom izboru izgleda da baš nije sklon ni Nediljko Dujić, predsjednik ŽO HDZ-a koji zajedno s drugim oponentima u vrhu stranke kao krunski argument protiv Kulušića navode što je nepoznat ne samo široj javnosti, nego ga ne znaju ni unutar stranke. Što baš nije potpora nastojanjima da Pauk prođe u prvom krugu. A ni prezime mu nije neka prednost jer mnoge – a prvenstveno Nediljka Dujića – odmah asocira na pitanje – A šta mu je Ante Kulušić? Ako mu i nije u rodu, teško je vjerovati da nije dao barem kakvu preporuku za njega. U svakom slučaju, prođe li Zlatko Kulušić za dožupana, bez obzira što mu Dujić na sve strane traži alternativu, značit će da se Miljevčani – i nihov lobi– na velika vrata vraćaju u domaću politiku. Prerano smo – ili sam – ih otpisali za račun Pakovčana.

19. travanj 2024 12:09