StoryEditorOCM
KolumneGlava u balunu

Ne pljucajte po Šibeniku!

4. siječnja 2018. - 17:58

Sjećate li se ne tako davne šibenske sportske epizode, kad je (danas) službeno najbolji svjetski trener Ivica Tucak bio neslužbeno šofer u šibenskom vaterpolskom prvoligašu!? Iako se u tom trenutku u Crnici igralo i četvrt-finale Lige europskih prvaka, šibenskom stručnjaku nije bilo ni teško, ni ispod časti da svoje igrače kombijem vozi do hrvatskih prvoligaških postaja. A taj primjer borbe za svaku sportsku kunu i nije tako usamljen u sportskoj svakodnevici Krešimirova grada.


Nesebični i skromni


Tucak je u svojoj nesebičnosti samo slijedio odbojkaškog zanesenjaka Paskvala Skelina, koji je ne samo trener, već i šofer u OK Šibenik već gotovo dva desetljeća. Dapače, spomenuti je stručnjak u jednom trenutku podigao i osobni kredit kako bi od propasti spasio šibenskog odbojkaškog prvoligaša, koji u društvu najboljih traje na samozatajan, gotovo čudesan način.

Stipe Bralić je, baš kao i Tucak, vodio uspješno hrvatsku reprezentaciju na Olimpijskim igrama. No, danas mu ne pada na pamet da živi od "londonske slave". Trener je šibenskih košarkašica, bolje rečeno kluba, koji je po svojoj skromnosti vrlo blizu OK Šibenik. Bralić, doduše, ne sjeda za volan ili nije trener - šofer, ali šutke podnosi klupsku sudbinu da se na utakmicu putuje istog dana. Svejedno, je li destinacija bliski Split ili oko 500 kilometara udaljena Pula i Slavonski Brod.

- To je naša, šibenska stvarnost, kad je riječ o ženskoj košarci. Problem je osigurati i stan, i hranu, te 2-3 tisuće kuna za toliko potrebnog centra. Neku visoku i iskusnu igračicu, bez koje smo prisiljeni igrati neku čudnu košarku - zna se povremeno otvarati Bralić.

U šibenskom vaterpolskom ligašu Tuckov prijatelj (i trenerski nasljednik) Renato Vrbičić ne slijedi njegov šoferski put, ali je prisiljen da se u Drugoj regionalnoj vaterpolskoj ligi trucka u autobusu i po 2000 kilometara u oba smjera, kad valja potegnuti do srpskog Niša, Valjeva… Zrakoplov do Beograda može se šibenskim vaterpolistima "prikazati" samo u (uobičajenom novogodišnjem) filmskom evergreenu "Moje pjesme, moji snovi".


Površna kampanja


Tko zna bi li u blagdanskom ozračju potencirao skromnost i stabilizacijske navike siromašnih šibenskih prvoligaša da u svojoj, očito, nepripremljenoj i površnoj kampanji (sportski) Šibenik nije uvrijedio nesuđeni predsjednik HNS-a Dario Šimić. Manifestirajući potpunu neinformiranost o šibenskom drugoligašu Šimić je izjavio "kako je HNK Šibenik bankrotirao". Pritom nije samo pljunuo na Šubićevac, već i na Gorana Pauka, Željka Burića, pa i bivšeg (SDP-ova) gradonačelnika Antu Županovića, koji su učinili nemale napore kako bi šibenski nogometni klub iz gotovo beznadne (financijske) situacije doveli do sportskog dioničkog društva.

Treba li pritom još jednom potencirati istinu da su u tim naporima imali nemala, politikantska i, što kriti, nedobronamjerna podmetanja ljudi, koji ne žive sa šibenskim sportom. Osoba, koji nemaju pojma kroz koje sve(financijske) Scile i Haribde prolaze klupski čelnici u naporima da sačuvaju egzistencijalni minimum na Šubićevcu i Baldekinu, te u dobroj, staroj Crnici, koja je, eto, rodila i najboljeg trenera svijeta.

18. travanj 2024 04:25