StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Prikazanje druga Dane

28. prosinca 2017. - 15:44

Hrvatski je nogometni puk, čini se, sve sličniji političarima! Makar su nogometni izbori formalno završili, oni i dalje "traju" u brojnim izjavama, komentarima, TV-istupima… Da sam osobno mogao odlučivati o tome hoće li Davor Šuker biti novi (stari) predsjednik, bio bih u najboljem slučaju suzdržan, no ne pada mi na pamet osporavati njegovu visoku pobjedu od 48:1. Ne bih nikad digao ruku ni za Pernara, Marasa i Grmoju, ali svejedno moram gotovo svakodnevno trpjeti da mi legalno, preko TV-kamera, ugrožavaju moju mentalnu higijenu!


Kula i Željko


Ako minule nogometne izbore promatramo kroz šibensku prizmu, onda valja konstatirati kako je Šubićevac postigao polovičan uspjeh. Visoku poziciju zadržao je Ante Kulušić, no izgubili smo Željka Dulibića, predsjednika Županijskog nogometnog saveza.

Kulušićev ostanak na poziciji potpredsjednika HNS-a i prvog čovjeka nogometne sudačke organizacije puno znači šibenskom nogometu. U minule dvije godine on nije krio privrženost drugoligašu sa Šubićevca. Dapače, bio je spreman i na otvorene sukobe radi zaštite interesa šibenskog nogometa. Kulinu ostanku u hrvatskom nogometnom dvorcu trebali bi se radovati čak i njegovi (šibenski) politički oponenti. Sad je mogućnost njegova povratka u (svakodnevnu) politiku svedena na minimum.
Šibenski je nogometni "pokret", međutim, ostao bez Željka Dulibića.
- Mi u Siveriću imamo crkvu, NK Rudar i našeg nogometnog zaštitnika Željka Dulibića – figurativno je opisao Dulibićevu brigu za male klubove "vječni" Mladen Bukarica iz Siverića.

U Željkovu vjernost Šubićevcu ne sumnjam od onog dana kad sam prije 43 godine putovao u slovensko Trbovlje radi izvještavanja s utakmice Rudar - Šibenik, te ga kao autostopera ukrcao u Zidanom Mostu. Bio je, među inim, predsjednik kluba kad se sa Slavenom Bilićem, Nikicom Cukrovom i ostalima jurišalo na Prvu jugoslavensku ligu. Njegova tvrtka je stalni sponzor šibenskom sportu i kulturi.

Dulibić je dao ostavku ili povukao se pred ljudima koji su me silno podsjetili na druga Danu, kad je prije četrdesetak godina na sjednici Općinskog komiteta SKH kazao "Ja ne slušam program Radio Šibenika, ali mi se ne sviđaju te i te emisije". Ili pred onima koji ne žive sa svakodnevnim mukama Šubićevca.


Tuga s juga


Ako se vratimo početnoj temi ili "izborima koji još traju", želim vjerovati legendarnoj Janici Kostelić kad kaže "kako se nove, bolje stvari u hrvatskom nogometu mogu dogoditi i sa starim predsjednikom". Ante Kulušić me, pak, uvjerava da će proces pozitivne transformacije u HNS-u krenuti već u prvim tjednima siječnja.

Znam da i takve informacije neće umiriti naše južne susjede. Splitskim nogometnim prvacima mogu, međutim, čestitati na dosljednosti u borbi protiv Šukera. No, nikako mi nije jasno zašto tu dosljednost nije pratio i dalmatinski kandidat za predsjednika HNS-a!? Da je on predložen, gotovo sam siguran da bi za njega glasovao i nepravedno prozvani Dulibić. Baš kao što je, to ponavljam onima koji imaju selektivno pamćenje, "zaradio" dvogodišnju nogometnu suspenziju, jer se u sudaru Marković-Štimac odlučio za splitskog kandidata.

20. travanj 2024 02:40