StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Dalmacijo, di ti je kandidat?

7. prosinca 2017. - 11:25

Makar se vjerojatnost njihova međusobna dosluha mjeri u mikronima, aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković i bivši predsjednik Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije Željko Dulibić posegnuli su minulog tjedna za izjavama, koje imaju praktički isti "zajednički nazivnik“ glede utrke za novog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

- Zašto nema više kandidata za predsjednika HNS-a!? Split je minulih godina grmio na sve načine protiv vrhuške hrvatskog nogometa, ali nije pozvao ni Zadar, ni Dubrovnik, ni Šibenik da istaknemo zajedničkog dalmatinskog kandidata. Takvu sam inicijativu logički očekivao - oglasio se Dulibić u "Sportskim novostima“ samo dan prije svoje neopozive ostavke.

Tri dana poslije prilikom, posjeta Varaždinu, zabilježili smo sličan istup hrvatskog premijera:
- Bilo bi dobro da ima više kandidata. Hrvatski nogometni savez bi, stoga, trebao mijenjati sustav biranja predsjednika. To je osobito važno kada reprezentacija ostvaruje sjajne rezultate kao što je plasman na Svjetsko prvenstvo - kazao je, među inim, Plenković.

Moj stari splitski kolega, čije ime ne spominjem zbog njegovih povremenih neugodnosti u svojoj sredini, izazvanih isključivo drugačijim stavom, bio je još izravniji:
- Nije lako hrvatskim nogometnim djelatnicima ovih dana. Trebaju se odlučiti između profaniranog Šukera i mediokriteta kakav je Šimić. Nek se Dario ne ljuti na riječ "mediokritet“, jer je to izraz za čovjeka prosječnih sposobnosti. A Šimić je, vjerujte mi, kulturan čovjek, ali ne i velikih dometa. Zato je prava šteta što nitko nije reagirao na zamisao Šibenčanina Željka Dulibića o dalmatinskom kandidatu - poentirao je kolega čije ime već sugerira zdravo razmišljanje.

Sad je, dakako, za tog dalmatinskog kandidata već kasno, ali nije još kasno da se pokrene inicijativa o odgađanju izbora novog predsjednika HNS-a. Premijer Plenković se nije u varaždinskom istupu zaustavio samo na malom broju kandidata. Istaknuo je "da sport treba depolitizirati neovisno o kojemu je savezu riječ“. Od te se misli ne može pobjeći, ali uz uvjet da bi depolitizaciji, kad je riječ o nogometu, trebala prethoditi stvarna privatizacija kluba.

A, ruku na srce, u novoj se hrvatskoj državi nije puno promijenila sportska stvarnost, oslikana u "vječnoj“ izjavi pokojnog predsjednika NK Šibenik Stipe Mrvice, koji je prije četrdesetak godina ustvrdio:
- Kad vidiš čovjeka da izlazi polupijan iz gradskog komiteta SKH, to je budući predsjednik NK Šibenik. Samo te uz bocu viskija sekretar partije može nagovoriti da prihvatiš tu dužnost!

U šibenskom se sportu privatizacija neformalno dogodila samo na Baldekinu, gdje većinski sponzor Dogus grupa ne dozvoljava da s njihovim novcem netko drugi vodi "svoju“ politiku. No, ni Turci ne bježe od aktualne politike. Svoj ostanak u šibenskoj muškoj košarci prošlog su ljeta gotovo uvjetovali većim (financijskim) angažmanom HDZ-ove gradske vlasti!

25. travanj 2024 08:39