StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Evo recepta za mir u Šibeniku

10. kolovoza 2017. - 15:17

Kad su župan Goran Pauk i gradonačelnik Željko Burić zajednički priredili prijam za zlatnog Ivicu Tucka, doktor Burić je na svoj način potencirao "mađarsku" izjavu premijera Andreja Plenkovića "kako valja pojačati financiranje hrvatskih sportaša, koji su, očito, najbolja promocija Hrvatske u svijetu". Tucak je, pak, putem mikrofona zavapio "kako grad Šibenik mora pomoći njegovu matičnom klubu Solarisu da se izvuče iz nemale financijske krize".

 

- S dva milijuna kuna više u proračunu gradska bi vlast podigla na noge sva tri najpopularnija sporta. Mušku košarku, nogomet i vaterpolo – uvjeren je Novica Ljubičić, koji u dogovoru s vodstvom vladajućeg HDZ-a i gradonačelnikom Burićem još uvijek nije "pretvorio" u stvarnost svoju najavu ostavke na funkciji prvog čovjeka Šubićevca.

Suprotno Ljubičiću Ante Grbac definitivno je odustao od liderstva na Baldekinu, a kod obrazloženja ostavke pridružio se onima koji su silno upirali prstom zbog izuzetne (financijske) sklonosti Mihe Mioča šibenskom nogometu.
- Zašto Mioč kraj nemalih novaca nogometu nije izdvojio barem pet tisuća kuna za GKK Šibenik? - pitao se Grbac na odlasku.
Vratio nas je na temu koju smo prije desetak godina načeli upravo kroz ovu kolumnu, predlažući da se košarkaši, nogometaši i vaterpolisti udruže u Sportsko društvo Šibenik. Prijedlog je, međutim, od dijela vaterpolskih radnika dočekan s podsmijehom i negativnom ideološkom porukom u stilu "Hoćeš prepisati Staljinovu formulu CSKA!?"

Ta izjava, osim nemale količine zluradosti, sadrži još veću dozu neznanja. Prijedlog je bio samo da se posude recepti koje odavno koriste velika svjetska imena: Real, Barcelona, Bayern… Ako ste, primjerice, pratili nastupe košarkaša Barcelone u Euroligi mogli ste s lakoćom primijetiti da sjajni stoper Pique redovito bodri Antu Tomića i ostale košarkaše Barcelone.
Nije teško obrazložiti zašto bi Sportsko društvo Šibenik ublažilo teškoće najpopularnijih šibenskih klubova. Prije svega, smanjili bi se kancelarijski i ini troškovi. Objedinjena marketinška aktivnost spriječila bi pitanja poput onih koje je na odlasku postavio Ante Grbac. Bila bi to prilika i za stvaranjem zajedničkog voznog parka, koji bi dugoročno uvelike smanjio troškove putovanja. Ukratko, ne bi se klubovi međusobno (i nepotrebno) "klali" i prozivali zbog malog novca.

 

I tako stigosmo do teme koju sve češće i glasnije potenciraju iskusni sportski djelatnici. Financijski tretman sporta u odnosu na kulturni gradski proračun.
- U zadnjih petnaest godina jednoj je kulturnoj ustanovi sedam puta povećan proračun, dok je nogometu smanjen za četvrtinu gradskih prihoda. Zar nije smiješan podatak da košarkaši, koji su donosili cijelu sezonu veliku radost gradu, imaju dotaciju od 300 tisuća kuna - tako je progovorio jedan od ravnatelja gradskih poduzeća koji jednako pomaže sport i kulturu. S obećanjem da, ako bude trebalo, neće ostati anoniman, te da će sve podastrijeti u preciznim brojkama.

A završit ćemo izjavom "vječnog" Marka Slavice, koji je ciljajući na "aferu Mioč", kazao:
- Nekad su nas prozivali da ne dajemo sportu, a sad nas optužuju što pomažemo! Da ne povjeruješ svojim ušima!

19. travanj 2024 00:10