StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

A da ukinemo nogomet!?

28. srpnja 2017. - 11:02

Jare za dve pare! Na tu staru srpsku izreku podsjetilo me oglašavanje o prodaji HNK Šibenik, pogotovu početna cijena od 100 tisuća kuna. Je li baš trebalo na taj način oglasiti prodaju kluba, koji nam je u 80 „i nešto“ godina donio toliko radosti i nemali broj velikih sportskih imena!? Od Kacijana do Luštice. Od Nadoveze do Rore. Od Cukrova do Schildenfelda.

- Tako se to ne radi. Na takav natječaj mogu se javiti samo špekulanti, ne i ozbiljni kupci. Problematiku šibenskog nogometnog ligaša valja na ozbiljan način riješiti gradski menadžment. Nije vrag da mi Šibenčani vjerujemo kako su Talijan Volpi i hrvatski biznismen Mišković stigli na Kantridu bez ozbiljnog dogovora s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom – javio nam se s Kvarnera riječki Šibenčanin Zdravko Iljadica, koji nije samo zakleti Funcut, već i donator šibenskog sporta. Kupio je svojedobno osmerac veslačima Krke, bezbroj puta pomogao šibenske košarkaše i vaterpolisti.

Tema, koju je načeo Iljadica i te kako je aktualna u susret Skupštini nogometnog drugoligaša na Šubićevcu, zakazanoj za 28. srpnja. Taj skup bi, među inim, trebao dati odgovor na logično pitanje zašto je Grad Šibenik prije sedam godina mogao financirati prvoligaša, pa i sudjelovanje u kvalifikacijama za Europsku ligu, te borbu s Hajdukom u finalu Kupa Hrvatske, a danas kleči na koljenima zbog prijetećeg financijskog kolapsa!?

Na prijateljskoj utakmici sa Solinom Funcuti su se pojavili sa starim, već otrcanim povicima „Uprava odlazi!“. Nije toliko problem hoće li Novica Ljubičić i drugi otići sa Šubićevca, koliko u istini da malo tko želi preuzeti tu staru tvrđavu hrvatskog nogometa.
Poslije prošle sezone u kojoj je najbolje plaćeni nogometaš Šibenika imao gotovo deset puta manju plaću od najskupljeg košarkaša Šibenika, na Šubićevcu su dodatno skinuli gaće. Tvrde da ne mogu dati sedam tisuća kuna mjesečno nadarenom Vodičaninu Toniju Španji, koji ne krije želju da se vrati u matični klub!?

- Mi možemo biti solidan drugoligaš s manje od tri milijuna kuna godišnjeg proračuna. S tim sredstvima „pokrili“ bismo ne samo prvu momčad, već i rad 11 mlađih selekcija, koje se natječu svakog vikenda. Ne zaboravite da naši kadeti i stariji pioniri nastupaju u prvoligaškoj konkurenciji. S Dinamom i Hajdukom – jasan je Novica Ljubičić, predsjednik kluba, koji ne kani produžiti svoj mandat.

Šibenski nogomet i sport uopće ne smijemo tretirati isključivo kroz golove i koševe. Zašto ne bismo govorili o omiljenoj zabavi građana!? Lanjske su kvalifikacijske nogometne utakmice sa Cibalijom i Istrom dovele na Šubićevac više od deset tisuća ljudi. Nije pretjerana tvrdnja kako su košarkaške utakmice prošle zime bile najbolje posjećene gradske priredbe. Na Baldekinu i Šubićevcu nas uvjeravaju da bi s povećanjem gradskog proračuna za sport za oko 1,5 milijun kuna punog toga bilo riješeno.

Ilustracije radi, Grad Zadar daje toliko novaca drugom prvoligašu Jazinama, a Solinjani svom nogometnom drugoligašu dva milijuna kuna, o čemu na Šubićevcu mogu samo sanjati.
B-varijanta je ukidanje nogometa. Baš me zanima ima li za to netko petlju, da ne kažem mu..?

19. travanj 2024 05:19