StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Petrina, ne soli nam pamet!

20. srpnja 2017. - 16:23

Znate li kako je sredinom sedamdesetih godina minulog stoljeća svoje financijske probleme rješavao NK Šibenik? Ondašnji tajnik Slobodan Stipandžija-Pipak obavijestio bi o teškoćama predsjednika Krstu Lambašu Maću, koji je ujedno bio i šef policije, a Maćo bi zamolio Općinski komitet SKH da riješi problem. Iz komiteta bi potom nazvali direktore TLM-a, TEF-a i Šibenke, pa bi milijuni dinara za tren legli na račun Šubićevca.

 

Svjestan da takav način financiranja ne može ići unedogled nogometni zanesenjak i tajnik Općinske konferencije SSRNH Ante Ninić Cia izašao je onomad s formulom da se nogometni drugoligaš financira tako da mu se osigura sponzor, koji bi punio najmanje 50 posto klupskog proračuna. Prijedlog nije usvojen, jer je on zvučao kao hereza u "jednoumlju". No, kasnije ustanovljena Samoupravna interesna zajednica za fizičku kulturu imala je godišnji prihod od oko 4,5 milijuna njemačkih maraka ili deset puta više od sredstava koja se iz gradskog proračuna mogu danas izdvojiti za djelatnost šibenskih sportskih društava i klubova.

Za pričama iz davnina vjerojatno ne bih posegao da direktor šibenskog Vodovoda Miho Mioč nije u političkim raspravama stavljen na stup srama, jer je u nekoliko godina sa 500 tisuća kuna pomogao Šubićevac. Kao da se u drugim hrvatskim sredinama financiranje klubova rješava na drugi način! Zar nisu i vijećnici Skupštine grada Splita odobrili ne tako davno kredit od 30 milijuna kuna za spas Hajduka!?

Službene informacije govore kako se iz Zagrebačkog holdinga izdvaja 40 milijuna kuna za Dinamo. Javna je, pak, tajna kako je vodstvo zagrebačkog košarkaškog prvoligaša Cibone razmišljalo o "ključu u bravi" ili fuziji sa Cedevitom u slučaju da na zadnjim izborima nije pobijedio Milan Bandić. Novi (stari) gradonačelnik, koji ima izuzetnu sklonost da (financijski) zaštiti najpopularnije zagrebačke klubove. Od nogometaša Dinama do vaterpolista Mladosti. Od rukometaša Zagreba do košarkaša Cibone. Sličan zaštitnički gard ima i dr. Željko Burić, ali ga gradska oporba, pa i dio vladajućih gradskih vijećnika ne prati u tome. Grad Šibenik je vlasnik HNK Šibenik, pa zašto bi bilo tako neobično da gradska tvrtka "Vodovod i odvodnja" pomaže nogomet!?

 

Kad sam već načeo tu temu, jasno je da se ograđujem od bilo kakvih (ne)mogućih zakonskih propusta. Taj posao prepuštam organima pravosuđa i – Stipi Petrini! Nije mi jasno zašto kontroverzni primoštenski načelnik želi biti poklopac svakome, ama baš svakom šibenskom loncu. I nemam nikakvog privatnog razloga da u sukobu Petrina - Mioč stanem na stranu potonjeg.

Naprotiv, s Miočem već godinama ne vodim bilateralne razgovore. Za razliku od Petrine, s kojim komuniciram na srdačan način. No, ako izuzmemo moguće zakonske propuste, primoštenskom načelniku ne mogu, kad je Šubićevac u pitanju, ni slučajno dati pravo. Prije svega, kao zakletog Šibenčanina nervira me što nam Petrina iz svoje fotelje "soli pamet". Kad razmišljam u suprotnom smjeru, baš me briga hoće li primoštensko komunalno poduzeće "Bucavac" s nekoliko desetaka tisuća kuna pomoći sjajnu primoštensku limenu glazbu ili (jučer) nadarenu žensku klapu "Dalmatinke"!

19. travanj 2024 23:40