StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Gožđena haj-teč revolucija

29. studenog 2017. - 10:47

Dobra Parona zadivljena je nesvakidašnjin proizvodon nikog kineskoga radnika, koji je, pročitala je na internetu, sebi napravija gožđene postole od 25 kili. Odanje u takoj obući navodno je u jednoj kineskoj provinciji prava pomama zdravog načina života, jerbo puno, puno pomaže kod ličenja zdrastvenih tegoba ka šta su bol u križima i hemeroidi.

- Ma zamislite ote kolose od inače malešnih ljudi, koja je žilavost odati makar 15 metara dnevno u otin gožđicaman na sebi! – ushićeno ona govori svojin mušterijaman. Mora da je poznata radna brigada Alije Sirotanovića otprije 50-60 godina sa svojin lopataman šta šire grabu garbun bila mačji kašalj prema snazi otoga žilavoga svita sa Dalekoga istoka.

- Opa, vidin ja da se ode slavi junake socijalističkoga rada i plamene zore udarničke, ujida ka poskok El Tigre cideći pivu.
Ona, međutin, ne haje za njegove otrovne strilice:
- Zamislite priporoda ove naše napaćene nacije kada bi i mi svatili blagodati nošenja gožđenih postola! Em šta bi bili zdraviji, em šta bi se s njiovin masovnin korištenjen potaknila obnova zaboravljenih zanata, ka šta je kovački. Ionako stalno kukamo za prošlin vrimeniman i tehnologijaman, pa eto, pukne postola, a ti u kovača, neka rebatina satrani tak ol' šjolu – nastavlja ona ignirirajući upadicu.

- Je, dođeš u kovačiju glasno ržući, dok pod nogaman iskre sivaju od udobne obuće! – jopeta ju je ironično prikinija El Tigre.
- A kovač, budući da ima posla priko glave, zaposli naučnika, možda i varijoca za kojega recimo, nema mista u Debeljakovon brodogradilištu. I eto posla, eto procvata gospodarstva, mladi ljudi ostaju u zemlji, punu se fondovi i proračun... Nacija zdrava, bez bolova u leđiman i hemeroida, jer svi šuškaju i stružu ulicaman u gožđenin postolaman koje su postale zamašnjakon gospodarstva - poneseno govori Dobra Parona ka da oto nježino zamišljeno vrime procvata zemlje na temelju haj-teč tehnologije gožđenih postola samo šta nije nastupilo.

- Ma je, gospojo, sve je oto lipo, samo šta postoju bitne razlike između nas i Kineza - konačno se u razgovor uključija i Bili Smo Uskoro. Prvo, mi već odavno nosimo olovne, šototajerske postole i bilo bi prikoviše da nan još natovaru i ote gožđene. A drugo, kineske vlasti potiču ovo sa željeznon obućon najprije da bi malo usporili veliku produktivnost svoga naroda, a poslin da bi je naglo povećali… i tako u dnevnin ciklusiman. Jerbo, kada skinu ote gožđice, onda Kinezi letu, jedva ih vidiš kolko su brzi na radnome mistu bez tereta na nogaman…

- E, pa tako bi i mi letili u vis, sve bi se prašilo! - ne da se nikako Dobra Parona iz okvira svoje pažljivo postavljene teorije.
- Sada smo već kod druge bitne razlike između nas i Kineza - ubacija se El Tigre, uz odobravanje svoga kompanjona.
- Naime, kada izujemo ote gožđene postole, mi postanemo tolko lagani i žvelti da priletimo priko granice. A onda smo hitri na radnin mistiman u inozemstviman pa se bojin da ota vaša plemenita ideja o haj-teč gožđenoj revoluciji ne drži vodu. Povr' svega, Kinezi to mogu puno jeftinije proizvesti i prema tomen, dajte mi još jednu pivu!

19. travanj 2024 02:28