StoryEditorOCM
FotogalerijaPrimoštensko lito vilovito

Prvi red do mora: Pogledajte opuštanje i uživanciju na Velikoj i Maloj Raduči (FOTO)

Piše Marina Jurković
Nikolina Vuković Stipaničev/HANZA MEDIA
13. srpnja 2017. - 14:45

Središnje primoštenske plaže Velika i Mala Raduča koje dijeli gusta borova šuma ovih dana "vriju" od kupača svih generacija. Iako se na prvi pogled čini kako svaki od njih ima premalo mjesta za plažne radosti, kako pod suncobranima, tako i na vrelom šljunku i u moru, to je, osvjedočili smo se, samo optička varka. Jer, kupači uživaju u svoj toj vrevi, neki plivajući, odmarajući se uz plutače, sjedeći u plićaku, sunčajući se na prostranim, gusto načičkanim bijelim plastičnim ležaljkama, drugi na njihovim drvenim inačicama pod slamnatim suncobranima, treći na zračnim jastucima ili samom šljunku, na ručnicima...

Unatoč gužvi i "krkljancu" u kojemu se traži kvadratni metar više "prvog reda do mora" sve funkcionira besprijekorno, nitko nikome ne smeta. Uostalom, oni kojima je milija hladovina biraju Veliku Raduču, tko je pobornik osame, bezbrojne su uvale sa stjenovitim plažama... Da su gosti zadovoljni, pa i prezadovoljni urednošću plaža i njihovim sadržajima, čistoćom mora, blizinom ugostiteljskih objekata, teniskih i mini golfskih terena, a ponajprije spektakularnim pogledom na poluotok Raduča potvrđuje nam i Ivan Matošin, prvi čovjek primoštenske Turističke zajednice.

Gužva na plažama odraz je, veli, odličnih sezonskih pokazatelja po kojima je već u prvih šest mjeseci ove godine, turistički barometar zabilježio 25-postotno povećanje u odlascima i gotovo 22-postotno povećanje u noćenjima, sve u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

- Samo u lipnju nam je došlo 14.111 gostiju ili 35,34 posto više nego što smo ih imali prošlogodišnjeg lipnja. I broj noćenja je, također, porastao za 35,41 posto. Možemo biti zadovoljni jer brojka od ovogodišnjih lipanjskih 82.777 noćenja jasno ukazuje na popularnost Primoštena kao turističke destinacije - konstatira Matošin. Zanimljivim smatra povećanje broja noćenja gostiju iz Poljske za skoro 70 posto, Norveške za 55,37 posto, Njemačke za 35,87 posto... I broj domaćih gostiju bilježi rast od 24,13 posto. Ne dvoji da "upliva" u tome ima i 17-metarski kip Gospe od Loreta na brdu Gaj koji bdije nad Primoštenom i od samog je otvorenja neizbježno odredište gostiju.

- Ne manjka ni bogatoga ljetnog programa za posjetitelje, pa se mnogi direktno sa plaža upućuju na sajmove i partyje, festivale...Plaže su im dnevno odmorište, a vrijeme u moru i na šljunku "puni im baterije" - zaključio je naš sugovornik.

25. travanj 2024 14:51