StoryEditorOCM
FotogalerijaŠibensko lito vilovito

Od banjade ništa lipšeg nema...a i oku je lipo(FOTO)

Piše Marina Jurković
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
7. srpnja 2017. - 12:33


Oni koji su ostatak lanjskih godišnjih odmora ostavili za lipanj prilično su profitirali jer je ove godine bio sunčan i topao, a i more je bilo više nego ugodno za kupanje. Ni srpanj, kažu meteorolozi, neće podbaciti. Dapače, najavljuju se i toplinski valovi, što je prilično uobičajeno za ovo doba godine.

Upozorenja, međutim, slabo prolaze kod naših ljudi. Već i vrapci na grani znaju da se nije preporučljivo izlagati sunčevim zrakama od 10 do 16 sati jer je u tom razdoblju sunce najjače i najopasnije za kožu, no na plažama je najviše kupača upravo u to vrijeme.



Rijetki još uvijek mogu odoljeti starom mitu kako je tamnoputost jamstvo ljepote i zdravlja. Makar to nije teško zaključiti nakon đira šibenskim plažama. Banj se počeo puniti i prije 10 sati. Doduše, susreli smo i vremešne gospođe koje su svoju banjadu odradile i baš su se zaputile u spizu, pa u kužinu. Drugi su kupači tek dolazili. Bilo je i domaćih i stranaca, ali se čini da su primat nad vrućim šljunkom, a bome i ležaljkama, ipak preuzeli Šibenčani, odnosno Šibenčanke.

Mnogima je Banj takoreći ispred kuće, pa je odlazak na plažu postao rutina koje se tako lako ne odriču. Predugo su ljetne radosti prakticirali tako što su do plaža putovali autom, autobusom ili brodom. Danas više nije problem pješice se zaputiti iz Doca, Njivica, Stare ceste, Meteriza.



Čini se da je plaža svima s ruke. I Brodaričanima je Rezalište. Doduše, radovi na izgradnji i uređenju plažnih sadržaja kasne, pa se većina kupača dislocirala na muliće i prostor uz more gdje se ne praši i manja je buka teških strojeva. Nekima, zamijetismo, ni prašina ni buka ne smetaju jer su ručnike i ostale prostirke rasprostrli upravo po hrpi šljunka, skoro na gradilištu.

Po svaku cijenu žele osvojiti svoj komadić prostora i iskoristiti godišnji odmor ili slobodno prijepodne. Uostalom, slika govori više od riječi.
 

20. travanj 2024 02:54