StoryEditorOCM
FotogalerijaVatrogasci jutros na rivi i pred Županijom

U pokaznoj vježbi izvukli staru "peglicu" iz mora i dvaput spasili Luku "s visina i iz dubina..." (foto)

19. svibnja 2017. - 16:08

Prometni stručnjaci koji opravdano kritiziraju starost hrvatskoga voznog parka došli bi na svoje da su danas mogli čuti kako vrtićka djeca, kao jedan, uglas pogađaju koji su to auto trojica vatrogasnih ronilaca predvođenih Goranom Bušcem za vrijeme jutrošnje pokazne vježbe JVP-a u sklopu Mjeseca zaštite od požara izvukli iz mora na šibenskoj rivi nedaleko zgrade županijske uprave.
-Peglica!- bio je odgovor kao iz topa, pa hajde ti sada pitaj boga otkud to četvorogodišnjaci znaju za nekoć popularni autić dizajniran prije gotovo 40 godina, iščezao i s naših cesta.
Nismo uspjeli potanko istražiti, jer su se mališani u pratnji teta s rive premjestili na trg pred Županijom poklanjuajući pažnju Luki, kako vatrogasci zovu lutku ispunjenu krpama, upravo "spašenog" u alpinističkim nosilima s krova nekadašnjeg Kina Šibenik.
Lukinu evakuaciju djeca su pratila bez daha: lutak, njihov junak dana s kojim su se žarko željeli fotografirati klizio je niz konope koje su usklađeno potezala trojica vatrogasaca na zemlji u koordinaciji s dvojicom kolega na krovu, još uvijek sigurnome mjestu požarom zahvaćene zgrade. Potom je Luka bio spašen i spuštanjem niz rasklopne ljestve na vatrogasnom kamionu, da bi na kraju vatrogasci demonstrirali i opremu za pohranjivanje agresivnih tekućina u slučaju nesreća.
-Sve ovo što smo prikazali su tehničke intervencije spašavanja – s visina i dubina, iz mora, ruševina... objašnjava Miroslav Bilušić, zamjenik zapovjednika JVP. A što se tiče ronioca, oni u zakonu o vatrogastvu još uvijek nisu formalno-pravno priznati, no bit će uskoro. U opremi vatrogasca naime, ronilačko odijelo je obvezni dio, no jedino za spašavanje unesrećenih na površini.
-Bila bi šteta da čekamo nekog drugog da spašava živote iz potonulih automobila ako to mogu naši vatrogasci koje smo osposobili za ronioce i samo čekamo da ih se i formalno uvrsti u JVP, slično kako su to već regulirali naši susjedi Talijani, kaže Bilušić.
Poput vatrogasca Gorana Kozića primjećujemo da su mališi iz šibenskih vrtića bili najzahvalnija publika jučer tijekom jutra na rivi i pred Županijom.
Zastao bi još poneki prolaznik, no govori Kozić da su otpočetka svibnja, otkad traju dani otvorenih vrata JVP-a, ugostili brojne građane u svome domu pod tvrđavom sv. Mihovila.
U zadnjih deset godina svijest naših građana o rizicima neodgovorne igre s vatrom sve je veća. Puno je više onih koji poštuju odluke o spaljivanju korova, prijavljuju kada to namjeravaju raditi i sve više se savjetuju s vatrogascima, a u nekim situacijama izađemo na teren i pomognemo osigurati poprište, ističe zapovjedik šibenskih vatrogasaca.
 

17. travanj 2024 01:44